5 dejstev

S tem namenom je v našem življenju pes!

Neja Kralj
28. 11. 2022, 12.12
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 12.16
Deli članek:

»Sosedov pes Sammy je zame velika inspiracija,« pravi Tim van der Vliet, avtor knjige Duhovno prebujanje (na lažji način), ki opisuje tudi vlogo živali v našem življenju.

ps
Psi so naši veliki duhovni učitelji.

Od svojih kosmatih ljubljenčkov se lahko naučimo marsičesa, dobro pa je, da poznate pet stvari, ki najbolj spodbujajo vašo duhovno rast.

Ker svoje pasje ljubljenčke radi crkljamo, dobro vemo, kako naraven je za nas fizičen dotik. Povsem normalno je, da jih želimo božati in ljubkovati. Raziskave kažejo, da je objem zelo dober za naše zdravje, saj v hipu dvigne nivo oksitocina i serotonina. Dotik zdravi bolezni, zmanjšuje stres in znižuje krvni tlak, lahko pa vam izboljša celo spomin. Ob tem nežnem dotiku pozabite na vse tegobe, razpoloženje se vam v hipu popravi. Zato kar veselo crkljajte svoje ljubljenčke, a če jih nimate, objemajte svoje prijatelje, otroke in partnerja.

Druga pomembna zadeva, ki jo morate vedeti, je ta, da je žival pozna samo en čas, in to je 'sedaj'. Prav ste razumeli, pes denimo ne meri časa. Pes samo verjame, je umirjen in ne skrbi glede prihodnosti, niti ne razmišlja o preteklosti. Pes je vedno v sedanjosti ter je pozoren na vse, kar se okrog njega dogaja. Lahko se veseli, ali pa počiva. Tudi mi se lahko zgledujemo po njem. Ni nam treba razmišljati o vsem, kar se nam dogaja. Če čutimo, da nas nekaj še posebej zanima, je to čisto v redu. Če nas ne, lahko svobodno počivamo in najdemo nekaj, kar nas bo navdihnilo.Tretja zadeva govori o tem, da je enostavno življenje prav fino. Če se lahko veselimo malih stvari, potem smo resnično srečni. Ni pomembno, koliko imamo ali koga poznamo. Če ima pes dobre pogoje za spanje, počitek, če ga redno hranijo in vodijo na sprehod, je resnično zelo srečen. Torej, če tudi sami pojemo malo zdrave hrane in se redno gibamo v naravi (s psom ali brez njega), se že bližamo bistvu sreče. Uživanje v tako imenovanih malih stvareh lahko postane za vas največja radost.

Četrta stvar govori o tem, da nihče ni popoln. Pes denimo intuitivno zazna, da vas vedno znova osrečuje, zato ob vsakem snidenju skače od veselja, miga z repom in vas liže. In vas v trenutku preplavi radost, čeravno veste, da ima tudi kuža svoje pomanjkljivosti … Pa kaj če je predebel, če se slini in se sploh ne obnaša dostojno, kadar mu je nekdo všeč. Nihče ni popoln, niti duhovni vodje. In zadnja pomembna stvar, ki se jo lahko naučite od vašega kosmatega duhovnega učitelja, pa je pristna igra. Psi se ne glede na čas vsak dan igrajo ure in ure. Kadar pa se ne igrajo, počivajo ali mahajo z repom, ker so srečni – največkrat brez (nam znanega) razloga. Zavedati se moramo, da svoje težave jemljemo preveč resno. Če bi ljudje lahko jemali nekatere stvari in življenje samo manj resno, bi se verjetno več smejali.To je morda tudi največja duhovna lekcija, ki se jo lahko naučite od vašega psa.