Med aretiranimi velike ribe

VIDEO: Padel evropski kokainski "superkartel," Europol objavil posnetek operacije

S.R./STA
28. 11. 2022, 12.31
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 12.50
Deli članek:

Evropski organi pregona so v zadnjem letu mamilarskim tolpam po Evropi zadale več hujših udarcev, a ta zadnji je morda najhujši. Razbiti jim je uspelo superkartel, ki je nadzoroval tretjino evropske trgovine s kokainom.

YouTube/Europol
Prizori iz posnetkov operacije Europola.

V operaciji evropskega policijskega urada Europol so med 8. in 19. novembrom izvedli več racij, ki so potekale v Evropi in Združenih arabskih emiratih. V preiskavah so poleg Europola sodelovale tudi Španija, Francija, Belgija, Nizozemska, Združeni arabski emirati in ZDA. Njihove tarče so bili poveljniški in nadzorni centri ter logistična infrastruktura za trgovino z mamili v Evropi. Aretiranih je bilo 49 ljudi.

Organi pregona so v racijah v Španiji aretirali trinajst ljudi, v Franciji šest in v Belgiji deset, na Nizozemskem pa je bilo v okviru iste operacije v letu 2021 aretiranih 14 ljudi. Dubaj je medtem aretiral dva zelo pomembna osumljenca, ki sta delovala na Nizozemskem, dva, ki sta delovala v Španiji in še dva povezana s Francijo. Nizozemsko tožilstvo pa je že sporočilo, da bo zahtevalo izročitev osumljencev iz Združenih arabskih emiratov.

Aretirani osumljenci naj bi bili zelo pomembne tarče Europola, ki so se združili v tako imenovani superkartel in nadzirali približno tretjino trgovine s kokainom v Evropi. Obseg uvoza kokaina v Evropo pod nadzorom in poveljstvom osumljencev je bil ogromen, organi pregona pa so med preiskavami zasegli več kot 30 ton drog, so dames sporočili iz Europola.

Po navedbah nizozemskega tožilstva je preiskava povezana s "težkimi kaznivimi dejanji na področju trgovine z drogo, ki je v glavnem potekala iz Južne Amerike prek pristanišč v Antwerpenu in Rotterdamu." Tiskovna agencija AFP poroča, da naj bi v primeru enega osumljenca šlo za 37-letnega moškega z dvojnim državljanstvom Nizozemske in Maroka. Še en osumljenec, 40-letni moški naj bi imel državljanstva Nizozemske ter Bosne in Hercegovine. Podrobnosti o aretiranih osebah so še skope, a naj bi po navedbah neimenovanega vira iz Europola v primeru enega "nizozemskega osumljenca" šlo za "zelo veliko ribo."