Test

Katera žival spi v vas: medved, lev, volk ali delfin?

Kells McPhillips
26. 11. 2022, 14.20
Posodobljeno: 26. 11. 2022, 14.24
Deli članek:

Radi zgodaj ležete v posteljo ali se spat odpravljate pozno v noč? In si morda ne morete niti predstavljati, da bi bil vaš spali ritem drugačen?

Dreamstime
Naša telesa so naravno nagnjena k določenim vzorcem spanja.

Verjeli ali ne, pravzaprav gre za več kot le preferenco: naša telesa so naravno nagnjena k vzorcem spanja.
Čeprav se vam morda zdi nemogoče iti spat pred polnočjo, drugi preprosto ne morejo učinkovito delovati drugače – ker nas vodi kronotip, ki ga nosimo v sebi.

KAJ JE KRONOTIP?
Raziskovalci spanja so kronotip definirali kot naravno nagnjenost telesa k spanju in zbujanju ob določenem času. A to še ni vse. Kronotipi vplivajo tudi na naše apetite (vse do tega, kdaj raje pijete kavo), vzorce vadbe in splošno budnost.
Torej, medtem ko vam kronotip lahko pomaga bolje razumeti nagnjenosti k »zgodnjemu ptiču« ali »nočni sovi«, lahko tudi pomaga odkriti najboljše ure dneva, da se osredotočite na delo, telovadbo in tudi na prehranjevanje. Pa ne le to, kronotip vam menda lahko celo pomaga določiti najboljši čas za spolnost.
Morda najbolj zanimivo od vsega je dejstvo, da so kronotipi kategorizirani kot živali – natančneje medvedi, volkovi, levi in delfini. Te spalne živali ustrezajo vašemu kronotipu ali edinstveni biološki uri. Vsi imamo živalski alter ego, ki opisuje način našega spanja, pravi dr. Michael J. Breus, znan tudi kot »zdravnik za spanje«, in dodaja, da tip kronotipa razkriva tudi veliko o vaši osebnosti.

KRATEK TEST
Na srečo odkrivanje vašega kronotipa traja le toliko, da rešite test, ki ga je sestavil dr. Breus.
Kdo torej spi v vas: medved, lev, volk ali delfin?

Dreamstime
Medved

Medved
Približno 50 odstotkov populacije
Osebnost: Po besedah dr. Breusa je medved odprt, »timski igralec«. Njegove sposobnosti za sodelovanje so izvrstne, zato so odlični menedžerji.
Prehrana: Tako kot medvedek Pu – najbolj posrečen risani portret med vsemi medvedi – se radi čez ves dan pasejo po hrani (z lončki medu in drugimi prigrizki).
Nagnjenosti k telesni vadbi: Lahko so podvrženi močnemu znojenju.
Spanje: »Medvedi radi preživijo svojih sedem do osem ur v postelji, a vendar bodo zjutraj na budilki še nekajkrat pritisnili na dremež,« pojasnjuje doktor.
Znani medvedi: Stephen King, Ellen DeGeneres, Ariana Huffington

Dreamstime
Lev

Lev
Približno 15–20 odstotkov populacije
Osebnost: »So optimistični zastavljalci ciljev in ljudje, ki jim skoraj vedno uspe,« pravi dr. Breus. Dodaja, da so tudi voditelji z analitičnim umom. Pogosto prevzamejo vodstvene položaje, a ne tvegajo.
Prehrana: Levi so pozorni na svoje razvajanje. Lovijo si beljakovine, vlaknine, sadje in zelenjavo.
Nagnjenosti k vadbi: Prijatelj, ki nikoli ne neha govoriti o fitnesu ali prihajajočem ultramaratonu, je verjetno lev. Ti posamezniki radi osvajajo izzive, primerne za plenilce.
Spanje: Zbujajo se zgodaj in so takoj aktivni.
Slavni levi: Maya Angelou, Benjamin Franklin, Kevin Johnson

Pixabay
Volk

Volk
Približno 15–20 odstotkov populacije
Osebnost: »Ljudje opisujejo volkove kot neustrašne,« pojasnjuje dr. Breus. Na svet gledajo skozi intuitivno lečo in jim povsem ustreza, da so budni, ko se večina ljudi pogrezne v svoje sanje. Najbolj domače se počutijo v tveganih situacijah, zato bodo pogosto ukrepali impulzivno. Našli jih boste, da delajo na ustvarjalnih področjih, kot je umetnost.
Prehrana: Zjutraj nikoli niso lačni, a ko pade mrak, postanejo požrešni.
Nagnjenosti k vadbi: Telesne aktivnosti, tudi sprehode, si privoščijo ob popoldnevih, jutranja vadba jim ne diši, ker so šli pozno spat.
Spanje: Zaspijo po polnoči.
Slavni volkovi: Mark Twain, Barack Obama, Bill Gates

Dreamstime
Delfin

Delfin
Približno 10 odstotkov populacije
Osebnost: Delfini so zelo inteligentni in perfekcionisti, ki so lahko pogosto pod stresom in zaskrbljeni. Pri delu so izjemno neodvisni in blestijo pri reševanju najtežjih problemov.
Prehrana: »Po navadi so to ljudje, ki jedo le zato, da preživijo, in imajo naravno hiter metabolizem,« pojasnjuje dr. Breus.
Nagnjenosti k vadbi: Nekateri se zvesto držijo svojih vadbenih rutin. Nekateri pa menijo, da se jim ni treba, ker imajo tako dobro presnovo.
Spanje: Delfini se redko kdaj zbudijo popolnoma spočiti. Ko pride večer, pa lahko nenadoma doživijo izbruh energije. Prav tako se občasno zbujajo v svojih ciklih REM zaradi skrbi.
Znani delfini: William Shakespeare, Charles Dickens, Richard Branson