Novice / Kultura

Julia Roberts

Julia Roberts v filmski priredbi kultne srhljivke

J.P./STA
31. 3. 2016, 08.33

Oskarjevka Julia Roberts bo zaigrala v filmski priredbi srhljivke Fool Me Once ameriškega pisatelja Harlana Cobena. Upodobila bo nekdanjo vojno pilotko Mayo, ki nedolgo po umoru svojega moža Joeja vidi videoposnetek nečesa, česar ne more razumeti: kako se njena dveletna hčerka igra z njenim pokojnim možem.

milena zupančič

Mileni Zupančič državno odlikovanje

J.P./STA
31. 3. 2016, 07.39

Predsednik republike Borut Pahor bo danes odlikoval igralko Mileno Zupančič z zlatim redom za zasluge za dragocen ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti, njegovo prepoznavnost v mednarodnem prostoru ter zavzeto delovanje za kulturo solidarnosti. Ob tem bo podelil še tri odlikovanja.

Andrej Tarfila

Slovenska fotografija med zmagovalnimi

uk
30. 3. 2016, 07.16

Slovenski fotograf Andrej Tarfila je na enem največjih fotografskih natečajev na svetu zmagal v podkategoriji open travel. Tarfila si je prvo mesto prislužil s fotografijo z naslovom Cerkev na poljih Sorškega polja, ki zajema posnetek pokrajine, kjer se sonce dviguje nad Škofjo Loko.

cizman1

Jaka Čižman – Slovenec, ki je osvojil tudi Francoze

Stane Mažgon
28. 3. 2016, 08.02

Sveže lokalne sestavine, raznovrstnost jedi, pa tudi natančnost pri pripravi in seveda uživanje v družbi ob hrani: vse to so zakonitosti francoske kulinarike, poudarja Jaka Čižman, kuharski mojster, ki je osvojil tudi Francoze. Pred sedmimi leti je postal prvi slovenski kuhar, ne kuhar, ampak šef, v rezidenci francoskega veleposlaništva. Pred njim so to službo opravljali le njegovi francoski predhodniki.

Andreja Brancelj

Pisanice in drsanke

uk
24. 3. 2016, 19.28

Belokranjski muzej Metlika, ki v svoji stalni zbirki hrani vsaj 500 izvirnih belokranjskih velikonočnih drsank in pisanic, je pripravil potujočo razstavo, ki v teh dneh gostuje v Semiču.

bridget jones

VIDEO: Vrača se Bridget Jones! Poglejte, kakšen bo film

G.G.
23. 3. 2016, 15.03

Po dvanajstih letih se pripravlja nov film o dogodivščinah Bridget Jones. Delovni naslov filma je Bridget Jones's Baby, za pokušino pa si lahko ogledate napovednik.

Natalie Portman

Natalie Portman kot prva dama

STA
17. 3. 2016, 07.08

Oskarjevka Natalie Portman bo v filmu Jackie upodobila nekdanjo prvo damo Jacqueline Kennedy.

krik

Zakaj bi ta film moral dobiti Oskarja?

STA
14. 3. 2016, 14.52

Filmska akademija ni pretirano naklonjena žanrskim filmom in velikim uspešnicam, toda ta ikonični film pa bi pred skorajda 20 leti morali priznati.

Breda Pečovnik

Ko želite piko na i, greste v Cankarjev dom

Lara Jelen
13. 3. 2016, 21.07

Ko govorimo o kongresnem turizmu, ne moremo mimo Cankarjevega doma, ki je največji kongresni organizator v Sloveniji. V svoji 36-letni zgodovini so v njem nanizali množico nadvse uspešnih sodelovanj s številnimi ustanovami, združenji in podjetji. Če kdo, potem oni prav gotovo vedo, kako se stvarem streže. O njihovem delovanju smo spregovorili z Bredo Pečovnik, direktorico kongresno-komercialnega programa in pomočnico generalnega direktorja Cankarjevega doma.

lenart zajc

Človeška narava je protislovna zadeva

Sonja Javornik
12. 3. 2016, 10.29

Agencija pisatelja Lenarta Zajca je že ob izidu naletel na izvrsten odziv, saj gre za napeto zgodbo, ki se prebere na mah, poleg tega pa je izvrstna kritika današnje družbe. S pisateljem smo se pogovarjali tako o pisanju kot o razmerah v državi.

dragan nikolić

Poslovil se je legendarni igralec! Kdo bo zdaj streljal Nemce?

A.Š.
11. 3. 2016, 09.54

V Beogradu je danes zjutraj po dolgi in težki bolezni v 73. letu starosti umrl sloviti srbski igralec Dragan Nikolić.

vojna zvezd

Pri sosedih začeli snemati novo nadaljevanje Vojne zvezd

STA
10. 3. 2016, 10.50

Bliski in zvoki domnevne vesoljske bitke je vse, kar so sinoči, ko se je začelo snemanje osmega nadaljevanja Vojne zvezd, lahko videli in slišali prebivalci Dubrovnika. Dostop na lokacije snemanja v starem mestnem jedru je v večernih urah prepovedan, o vsebini snemanja glede na pogodbo med mestom in producenti ne sme spregovoriti nihče.

ida

Poljaki si prilagajajo resnico

STA
3. 3. 2016, 07.19

Evropska filmska akademija (EFA) se pridružuje protestu proti napadu Poljske televizije (TVP) na film Ida. Kot so sporočili, EFA zagovarja pluralnost mnenj o filmih in pravico do odprte razprave o njih, zato ne more sprejeti tako manipulativnega in enostranskega uvoda pred predvajanjem filma, kot si ga je privoščila televizija.

zjaar oprsje gola napovedovalka

Kdaj tudi pri nas gole napovedovalke za večjo gledanost?

Artur Švarc
2. 3. 2016, 06.30

Albanski televizijski kanal v tekmi za večjo gledanost gledalcem ponuja »golo« resnico, in to skoraj dobesedno − z napol golimi napovedovalkami.

pamela_anderson

Pamela Anderson se ne more sprijazniti s staranjem

T.S.
1. 3. 2016, 13.19

Govora je o kratkem igranem filmu, v katerem Pamela Anderson igra telovadno inštruktorico, ki se ne more sprijazniti z dejstvom, da se stara.

George Kennedy, Leslie Nielsen

Poslovil se je zvezdnik iz serije filmov Gola pištola

STA
1. 3. 2016, 10.28

V 92. letu starosti je umrl ameriški igralec George Kennedy. Kennedy, dobitnik oskarja za najboljšo stransko vlogo za film Hladnokrvni Luke, je umrl v nedeljo v mestu Boise v ameriški zvezni državi Idaho. Zvezdnik iz serije filmov Gola pištola je imel v preteklosti težave s srcem.

leonardo

Leonardu končno Oskar

A.Š.
29. 2. 2016, 05.57

Leonardo di Caprio je pred nekaj minutami končno dobil oskarja.

oskarji

Nocoj 88. podelitev filmskih nagrad oskar

STA
28. 2. 2016, 07.54

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo nocoj po krajevnem času v Los Angelesu 88. podelila prestižne nagrade oskar.

Elizabeth Taylor

Na današnji dan se je rodila filmska kraljica

U.K.
27. 2. 2016, 20.41

27. februarja 1932 se je rodila Dame Elizabeth Taylor, ena največjih filmskih div v zgodovini človeštva.

nejc franetič - deso

TAM-TAMova Ulična galerija s ciklom razstav Mimogrede

nn
27. 2. 2016, 12.01

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi se po prvem letu uspešno nadaljuje z novim ciklom razstav, ki bodo potekale pod naslovom Mimogrede. V drugem letu prevzema izbor oziroma program Center urbane kulture Kino Šiška, kot prvi pa bo svoje delo predstavil mladi slikar in risar, Nejc Franetič – Deso.

Moj boj knjiga

Hitlerjev Moj boj knjižna uspešnica

STA
27. 2. 2016, 11.28

Nova izdaja Hitlerjevega Mojega boja (Mein Kampf) s kritičnimi opombami, ki je na police nemških knjigarn prišla na začetku januarja, je postala knjižna uspešnica. Doslej so namreč prodali okoli 24.000 izvodov. Trenutno v knjigarne prihaja že tretji ponatis.

Herman_Potocnik_Noordung

V Rusiji po novem spominska soba Hermana Potočnika Noordunga

STA
26. 2. 2016, 12.49

V četrtek so v prostorih slovenskega veleposlaništva v Moskvi odprli spominsko sobo Hermana Potočnika Noordunga. Odprtja so se udeležili tudi visoki predstavniki obeh držav. Med drugimi ruski kozmonavt Jurij Baturin, ki je Draganu Živadinovu in Mihi Turšiču podelil priznanje za uspehe v kulturalizaciji vesolja in popularizaciji kozmonavtike.

Gruber_Rene - kiss on the cheek

Alo, alo! Sta Rene in poročnik Gruber res par?

T.S.
26. 2. 2016, 06.56

Obeta se nadaljevanje serije "Alo, alo"! Mediji pa namigujejo, da naj bi bila najbolj zanan lika omenjene serije, Rene in poročnik Gruber v resnici par.

Daniel Craig, Bond

Če že Bond morda ne bo Hrvat, bi ga pa vsaj snemali na Hrvaškem

STA
24. 2. 2016, 12.26

Producenti novega nadaljevanja filmske zgodbe o britanskem obveščevalcu Jamesu Bondu se pogajajo o snemanju 25. celovečerca o agentu 007 v Dubrovniku, je za hrvaške medije potrdil dubrovniški župan Andro Vlahušić. Novi film, ki ima delovni naslov Bond 25, bo v kinodvoranah predvidoma konec leta 2017.

Hugh Laurie, Tom Hiddleston, The Night Manager

Te serije ne želite zamuditi!

N.N.
22. 2. 2016, 15.47

V ponedeljek, 22. februarja, ob 21. uri se na male ekrane vrača igralec Hugh Laurie, znan kot Dr. House. Na kanal AMC namreč prihaja serija The Night Manager, v kateri v glavnih vlogah nastopata Hugh Laurie in Tom Hiddleston. Ponedeljkovo premiero serije The Night Manager boste gledalci v Sloveniji gledali samo 24 ur za premiero v Veliki Britaniji, medtem ko bodo morali gledalci v ZDA nanjo počakati do 19. aprila.