Kultura

Zakaj bi ta film moral dobiti Oskarja?

STA
14. 3. 2016, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Filmska akademija ni pretirano naklonjena žanrskim filmom in velikim uspešnicam, toda ta ikonični film pa bi pred skorajda 20 leti morali priznati.

YouTube
Krik je več kot grozljivka, je v bistvu komentar na način, kako pop kultura vpliva na naše življenje.

Splošno znano dejstvo je, da se Oskarji izogibajo žanrskih filmov. Nominacije in zlati kipci so rezervirani za drame, zato je bilo prav nepričakovano, da je bil velik filmski hit kot je Mad Max: Fury Road ne samo nominiran, temveč je prejel tudi šest oskarjev.

Poleg tega filmska akademija pretirano ne obožuje grozljivk, čeprav si ta žanr filmov zagotovo zasluži veliko priznaj zaradi doprinosa filmski kulturi, saj je to vrsto filmov najtežje kvalitetno realizirati.

Eden izmed redkih takšnih filmov, ki bi si pred 20-timi leti vsekakor zaslužil nominacijo je bil kultni film Krik (Scream). Scenarist Kevin Williamson je napisal vrhunsko zgodbo, za katero bi si vsekakor zaslužil nagrado. Izvrsten scenarij je narejen tako, da deluje na različnih ravninah. Prepleten je z umori zelo definiranih likov, edinstvenih dialogov in nepredvidljivih situacij.

Krik je več kot grozljivka, je v bistvu komentar na način, kako pop kultura vpliva na naše življenje, negativno (morilci so inspirirani s strani grozljivk )in pozitivno (heroji, ki preživijo zaradi širokega znanja o popularni kulturi).