Slovenija

Delničarjem Petrola se obeta 11,10 evra bruto dividende

STA
14. 3. 2016, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Uprava Petrola je za 21. april sklicala skupščino družbe, na kateri bodo med drugim odločali o uporabi bilančnega dobička za lani v višini slabih 26 milijonov evrov. Po predlogu bodo za izplačilo dividend namenili 22,9 milijona evrov, kar znese 11,10 evra bruto na delnico.

STA
Kdo bo kupil paket delnic Petrola, ki ga prodaja NLB?

Petrolovim delničarjem se tako letos obeta nižja dividenda kot lani, ko je ta znašala 11,70 evra bruto. Tolikšno dividendo sta sicer lani na skupščini dosegla Slovenski državni holding in Kapitalska družba, medtem ko je uprava Petrola s Tomažem Berločnikom na čelu predlagala 10,10 evra bruto dividende, kolikor je dividenda znašala že leto prej.

Večina lanskega bilančnega dobička je tako letos predvidena za izplačilo dividend - te si lahko obetajo vsi, ki bodo na dan 26. aprila vpisani pri KDD -, preostali trije milijoni evrov pa bodo po predlogu razporejeni v druge rezerve iz dobička.

Skupščina Petrola bo sicer odločala tudi o razrešnici upravi in nadzornemu svetu za delo v poslovnem letu 2015, imenovala bo revizorja za tekoče poslovno leto in se seznanila z novim predstavnikom delavcev v nadzornem svetu.

Petrol je leto 2015 na ravni skupine sklenil s 65,3 milijona evrov čistega dobička, kar je osem odstotkov več kot leto prej. Prihodki skupine so se sicer zaradi nižjih cen nafte znižali za pet odstotkov na 3,8 milijarde evrov.