Svet

Turčija se je že maščevala za teroristični napad

J.P.
14. 3. 2016, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turška bojna letala so v ponedeljek bombardirala taborišča na severu Iraka, ki naj bi pripadala Kurdski delavski stranki (PKK).

Zadetih je bilo okoli 18 tarč, med drugih skladišča municije in zaklonišča (fotografija je simbolična).

Bombardirali so manj kot 24 ur po tistem, ko je v Ankari avtomobil bomba ubila vsaj 37 ljudi, so potrdili v turški vojski. V bombardiranju položajev Kurdske delavske stranke (PKK) je sodelovalo 11 letal. Zadetih je bilo okoli 18 tarč, med drugih skladišča municije in zaklonišča.

Za njih teroristi

V Turčiji so prepričani, da je PKK teroristična organizacija, kurdsko separatistično skupino pa krivijo za več terorističnih napadov. Turške varnostne službe so v ponedeljek zatrdile, da je bila ženska, ki se je PKK pridružila leta 2013, ena od dveh osumljencev napad, v katerem je življenje izgubilo vsaj 37 ljudi. Ženska naj bi bila leta 1992 rojena v mestu Kars na vzhodu Turčije.

Inštruktorji

Turčija je sicer svoje sile na sever Iraka prvotno poslala zaradi groženj Islamske države. Bagdada za dovoljenje menda niso vprašali, čet pa tudi niso hoteli umakniti, češ da so tam zgolj za usposabljanje borcev zoper teroriste.