Svet

Poljska Rusijo obtožila terorizma

STA
14. 3. 2016, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poljska je danes Rusijo znova obtožila, da je povzročila strmoglavljenje poljskega vladnega letala leta 2010 v Rusiji, v kateri je umrl tudi takratni poljski predsednik Lech Kaczynski. Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je izrazil prepričanje, da je šlo za terorizem.

V strmoglavljenju letala tupoljev tu-154 10. aprila 2010 v bližini ruskega mesta Smolensk je umrlo 96 oseb.

"Lahko rečemo, da smo bili prva večja žrtev terorizma, ki se sedaj odvija pred našimi očmi," je glede na danes objavljen transkript povedal Macierewicz minuli konec tedna na univerzitetnem predavanju.

Zatrdil je, da so letalo strmoglavili v odziv na poljsko zahtevo iz leta 2009, da naj sovjetski pokol poljskih častnikov v Katinskem gozdu med drugo svetovno vojno označijo za genocid. Po njegovih besedah ni dvoma, da je bilo strmoglavljenje namenjeno odstranitvi vodstva, ki je Poljsko usmerjalo proti neodvisnosti.

Moskva se je nemudoma odzvala na ministrove očitke, ki jih je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov označil za "neutemeljene in pristranske", prav tako pa je zatrdil, da nimajo zveze z resničnimi okoliščinami strmoglavljenja letala.

Tudi član poljske opozicijske Državljanske platforme Rafal Trzaskowski je Macierewiczeve očitke zavrnil in jih označil za "zastrašujoče". "Če obrambni minister na nek način državo obtoži terorizma, smo lahko le prestrašeni," je nekdanji namestnik zunanjega ministra danes dejal novinarjem.

V strmoglavljenju umrlo 96 oseb

V strmoglavljenju letala tupoljev tu-154 10. aprila 2010 v bližini ruskega mesta Smolensk je umrlo 96 oseb, med njimi takratni predsednik države Lech Kaczynski, ki je bil član trenutno vladajoče stranke Zakon in pravičnost PiS, ter vodilni predstavniki poljske politike, vojske in Cerkve.

V preiskavi, ki je sledila, so tako poljski kot ruski preiskovalci so prišli do sklepa, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in neustrezne kontrole zračnega prometa. A februarja je nova poljska vlada sprožila novo preiskavo strmoglavljenja, ker da so bila ključna dejstva v prejšnji preiskavi "skrita". Stranko PiS, ki je zdaj na oblasti na Poljskem, vodi brat umrlega nekdanjega predsednika Jaroslaw Kaczynski.