Kultura

Globalni minotaver dviguje prah

sj
2. 4. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred kratkim je tudi pri nas izšla izjemno zanimiva knjiga Janisa Varufakisa, nekdanjega grškega finančnega ministra, ki je buril duhove Evrope s svojimi drznimi izjavami, pa tudi videzom in obnašanjem. Svojo pot nadaljuje – in zdaj z delom Globalni minotaver dviguje prah.

svet24
Varufakisova knjiga Globalni minotaver prinaša razlago svetovne finančne krize. Prvič je izšla leta 2011, dve leti kasneje pa še v dopolnjeni izdaji.

Sicer visoko izobraženi intelektualec, matematik in ekonomist, akademik, publicist, bloger in pisatelj v izjemno berljivi in pronicljivi knjigi Globalni minotaver prek prispodobe o kretskem Minotavru razlaga zgodovino svetovnega gospodarstva in navede razloge za zlom ter gospodarsko in finančno krizo, ki je doletela ves svet.

Vsestransko zanimivi Janis Varufakis 
Profesor ekonomije na univerzi v Atenah in ekonomski svetovalec pri igričarskem podjetju Valve je sicer javni intelektualec v najžlahtnejšem pomenu besede. Rodil se je leta 1961 v Atenah, gimnazijo je končal v Grčiji, potem pa se preselil v Anglijo, kjer je študiral matematiko in ekonomijo na univerzah v Essexu in Birminghamu. Poučeval je na različnih britanskih univerzah, dvanajst let je predaval na Univerzi v Sydneyju, dve leti tudi v Teksasu. 

Prispodoba je jasna

Minotaver iz naslova je Varufakisova prispodoba za Združene države Amerike, ki so v prvem delu tega obdobja hranile preostanek sveta, v drugem pa s svojimi primanjkljaji goltale njegove proizvode in kapital. »Prispodoba globalnega minotavra se je prikradla vame leta 2002, po neskončnih pogovorih s prijateljem, kolegom in soavtorjem Josephom Halevijem. Najine razprave o tem, kaj je po gospodarskih krizah v sedemdesetih letih 20. stoletja določalo utrip tega sveta, so porodile koherenten, četudi kompleksen pogled na svetovni ekonomski sistem, v katerem so odločilno in, paradoksno, vodilno vlogo igrali dvojni ameriški primanjkljaj, Wall Street in nenehno padajoča realna vrednost ameriških plač. Najino dokazovanje je temeljilo na tem, da je čas po letu 1971 odločilno zaznamoval preobrat trgovinskega toka in kapitalskih presežkov med Združenimi državami Amerike in preostankom sveta. Hegemon je prvič v svetovni zgodovini okrepil svojo hegemonijo tako, da je namerno povečal svoje primanjkljaje. Trik je bil v razumevanju tega, kako je Amerika to dosegla, in tragičnosti njenega uspeha; ta je povzročil financializacijo, ki je okrepila prevlado ZDA, obenem pa zasejala seme njenega potencialnega propada. Del trika je bilo razvijanje zgodbe o globalnem minotavru, ki se je rodila kot poskus, da bi poenostavili zapleteno dokazovanje,« je povedal Varufakis.

Okoliščine pisanja

Arhiv
Janis Varufakis

Ko se je leta 2008 finančni sistem sesul, je Danae Stratou, Varufakisova partnerica v vsem, Janisa spodbudila, naj napiše knjigo o moči, ki jo premore ta glavna prispodoba pri pojasnjevanju zapletene zgodbe laičnemu bralstvu. »Knjigo sem začel pisati v najinem atenskem domu v obdobju, ko so bili temni oblaki nad našo deželo še vedno prosojni ter večina najinih prijateljev in sorodnikov ni verjela, da bo Grčijo kmalu potegnilo v vrtinec, ki jo bo nezadržno vlekel navzdol. V tem ozračju upiranja zloveščim znamenjem sem v času, ko sem pisal prve osnutke knjige, v grški in mednarodni javnosti kmalu dobil sloves črnogleda, ki misli, da je bankrot Grčije ne le neizogiben, ampak da naznanja tudi razpad evrskega območja. Šele tedaj sem opazil ironijo, ki jo vsebuje uporaba grške prispodobe (o minojskem Minotavru) pri razlagi mednarodne katastrofe, katere najhuje prizadeta žrtev bo prav Grčija. Kljub temu pa, poglobljen v svoje pisanje, Grčije v njem nisem hotel preveč postavljati v ospredje. Kmalu se je v mojem vsakdanjem življenju pojavil razkol: potem ko sem ure in ure presedel v radijskih in televizijskih studiih ter razpravljal o nezadržnem propadanju Grčije, sem se vračal k svojemu rokopisu o minotavru bolj kot kdaj prej prepričan, da Grčije ne bom vpletal v njegove strani. Če je bila namreč moja diagnoza o grški nesreči pravilna (da torej ne obstaja nič takega, kot je grška kriza, ampak je Grčija prej simptom širšega premika v svetovni ekonomski zgodovini), je bilo nujno, da moja knjiga to odseva. Zato so bile v središču moje analize – in so ostale tudi v tej posodobljeni izdaji – Združene države Amerike,« je še povedal avtor o svojem delu, ki je vsekakor vredno vse pozornosti. (sj, foto: arhiv Svet24)