Slovenija

Denar naj bi jemal tudi od pokojnikov

Gabrijel Toplak
2. 4. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc je neomajna in je vodji zavetišča odvzela vsa pooblastila in ključe. Izvedli so tudi predajo dokumentov, prislužil pa si je tudi izredno odpoved delovnega razmerja. Gagičev odvetnik pričakuje ustavitev postopka izredne odpovedi.

Mediaspeed
Ljubomir Gagič, nekdanji vodja zavetišča za brezdomce Maribor.

Hude obtožbe na račun strokovnega vodje zavetišča za brezdomce na Ruški cesti v Mariboru Ljubomirja Gagiča, ki deluje v okviru Centra za socialno delo (CSD) Maribor, so vse glasnejše. Če so v začetku letošnjega leta, kot smo poročali, prihajale (še) zgolj s strani brezdomcev in jih je slednji v pogovoru za Svet24 vse zavrnil, češ, da so neresnične in nesmiselne, pa so zdaj postale takšne, da so v zadevo »vpleteni« tudi organi pregona.

Opozorjena na nepravilnosti

 Direktorica CSD Maribor Marjana Bravc pa pravi, da je z ugotovitvami seznanila tudi ministrstvo za delo: »Vodji zavetišča smo odvzeli vsa pooblastila, ključe in izvedli predajo dokumentov. Dobil pa je tudi izredno odpoved delovnega razmerja,« je neomajna Bravčeva. Dodala je, da je bila tudi na splošno opozorjena, da bi se dogajale nepravilnosti v zavetišču. »V mesecu decembru lani sem oblikovala dve komisiji. Ena je preverjala vsa gotovinska izplačila denarnih socialnih pomoči, izrednih denarnih pomoči, varstvenih dodatkov in posmrtnin za uporabnike zavetišča za brezdomce v letu 2015, ki jih je osebno prejel vodja zavetišča. Komisija ni našla nepravilnosti, za vse je imenovani imel pooblastila, podpisane izjave, vse ustrezne evidence o prejemu in porabi denarja. Druga komisija je preverjala prejete donacije za pretekli leti in prav tako ni našla nepravilnosti,« je za naš dnevnik pojasnila direktorica.

Arhiv Svet24, Mediaspeed
Odločitev o Ljubomirju Gagiču je bila na CSD sprejeta 16. marca.

Tije konkretni primeri

Vse dni v letu za brezdomce 24 postelj

Zavetišče za brezdomce ima 24 postelj in v izrednih razmerah še 2 pomožni postelji. Vse dni v letu je na voljo polnoletnim osebam moškega in ženskega spola, ki nimajo možnosti bivanja drugje ter polnoletnim osebam moškega in ženskega spola, ki se znajdejo v akutni bivalni in eksistenčni stiski predhodne narave. 

Sogovornica nadaljuje, da "je bila 15. marca letos po elektronski pošti opozorjena, in to s konkretnimi imeni ter priimki, o umrlih uporabnikih zavetišča nekdanje uporabnike zavetišča še po njihovi smrti vodja zavetišča osebno s podpisi, razvidnimi iz blagajniških izdatkov, osebno prevzel na blagajni CSD denarno socialno pomoč. Praviloma bi moral vodja zavetišča strokovno osebo obvestiti, da je umrl prejemnik socialne pomoči, da bi ta pravico do denarne socialne pomoči ustavila, ne pa, da je še nadaljeval osebno dvigovanje. Prvi primer je iz leta 2012, drugi iz leta 2013 in tretji iz leta 2014,« je sklenila sogovornica.

Neupravičena odpoved

Gagičev odvetnik Žiga Stamenković je potrdil, da je bil zoper njegovo stranko uveden postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi kršitve pogodbe o zaposlitvi in drugih pravic iz delovnega razmerja. »Na sedežu CSD Maribor smo imeli 29. marca zagovor delavca in še istega dne pripravili njegov pisni zagovor. Smiselno je poudariti, da je postopek za podajo izredne odpovedi prepozen zaradi poteka prekluzivnih rokov in da v konkretnem primeru ni prišlo do kršitve pogodbe o zaposlitvi, saj je bilo navodilo s strani CSD Maribor, vezano na dvigovanje gotovine za prejemnike denarne socialne pomoči, dano šele 28. januarja. Očitana dejanja pa segajo v obdobje med 2012 in 2014, ko te prepovedi še ni bilo. Najpomembneje je tudi, da brezdomci s strani moje stranke niso bili niti oškodovani niti prikrajšani, ne za finančna sredstva kot tudi druge dobrine, o čemer razpolagamo tudi s pisnimi dokazili. Stranka zato motiva za izredno odpoved po več kot 15-letni zaposlitvi pri CSD ne razume,« je pojasnil Stamenković in dodal, da pričakuje, če bo CSD zagovor upošteval, da se bo ustavil postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, sicer bodo primorani vložiti tožbo pred pristojnim Delovnim sodiščem v Mariboru.