Kultura

Poljaki si prilagajajo resnico

STA
3. 3. 2016, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropska filmska akademija (EFA) se pridružuje protestu proti napadu Poljske televizije (TVP) na film Ida. Kot so sporočili, EFA zagovarja pluralnost mnenj o filmih in pravico do odprte razprave o njih, zato ne more sprejeti tako manipulativnega in enostranskega uvoda pred predvajanjem filma, kot si ga je privoščila televizija.

Film Ida režiserja Pawla Pawlikowskega je bil minuli četrtek predvajan na TVP2, pred filmom pa so prikazali 12-minutnemu uvodni program, v katerem je bilo med drugim mogoče izvedeti, da je film netočen ter da je lani oskarja dobil le zaradi svojega projudovskega stališča.

EFA je tako podprla poljsko združenje režiserjev in več kot 90 poljskih filmskih kritikov v njihovem protestu proti ravnanju poljske televizije.

Ida razgrinja zgodbo mlade bodoče redovnice v 60. letih na Poljskem, ki tik pred svojo zaobljubo odkrije temno družinsko skrivnost, ki sega v čas nacistične okupacije. Film je leta 2014 pobral več nagrad EFA - za najboljši film, režijo, scenarij, fotografijo, za najboljšega ga je izbralo tudi občinstvo. Ida je lani prejela tudi tujejezičnega oskarja.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, želi EFA poudariti svoje trdno prepričanje v svobodo govora in izraza kot enega bistvenih stebrov moderne demokracije.

Letošnja 29. podelitev nagrad EFA bo 10. decembra v Vroclavu, letošnji poljski Evropski prestolnici kulture.