Kultura

V Rusiji po novem spominska soba Hermana Potočnika Noordunga

STA
26. 2. 2016, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V četrtek so v prostorih slovenskega veleposlaništva v Moskvi odprli spominsko sobo Hermana Potočnika Noordunga. Odprtja so se udeležili tudi visoki predstavniki obeh držav. Med drugimi ruski kozmonavt Jurij Baturin, ki je Draganu Živadinovu in Mihi Turšiču podelil priznanje za uspehe v kulturalizaciji vesolja in popularizaciji kozmonavtike.

WIkipedia
Herman Potočnik Noordung je eden od utemeljiteljev vesoljske tehnike.

Spominsko sobo Hermana Potočnika Noordunga v Moskvi sta v četrtek odprla slovenski veleposlanik v Moskvi Primož Šeligo in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Odprtje je sovpadlo z zgodovinsko prelomnico, saj letos mineva 55 let od prvega poleta Jurija Gagarina v vesolje.

Šeligo je na odprtju poudaril, da se po zaslugi Živadinova, Turšiča in Dunje Zupančič, ki z unikatnim spojem raziskovalne umetnosti in znanosti v okviru Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) skrbijo za kulturalizacijo vesolja, veliko bolje zavedamo, da je Potočnik s svojo znamenito knjigo Problem vožnje po vesolju slovenski narod že leta 1928 vpisal na zemljevid vesoljskih poletov in tehnologij.

Ksevt so pred leti postavili v Vitanju, iz katerega izhaja Potočnikov rod. Z odprtjem spominske sobe v Moskvi so uspeli Noordungove ideje in spomine prenesti v svet.

Ministrica Kopač Mrakova je predstavila Potočnikovo delo. Po njenih besedah se poznavalci zavedajo, da je Noordung davno pred prvim poletom in osvajanjem vesolja sanjal in natančno snoval bivanje v vesolju. Prav njegovo vizionarstvo in pionirstvo je tlakovalo pot razvoju poletov in bivanja v vesolju, je sporočila Jedrt Jež Furlan.

Ministrica Kopačeva in veleposlanik Šeligo sta se zahvalila ustvarjalcem, da ohranjajo spomin na pionirja astronavtike in se borijo za njegov prostor: "S tem vse nas opominjate tudi na sanje, ki so, četudi se zdijo nemogoče, mogoče. Ker, če je zmogel Herman Potočnik Noordung, ki je sprva požel čudenje nad snovanjem vožnje po vesolju, zmoremo tudi ostali snovati, kar se drugim zdi nemogoče, in tudi ostali zmoremo misliti in videti dlje."

Ksevt so pred leti postavili v Vitanju, iz katerega izhaja Potočnikov rod. Z odprtjem spominske sobe v Moskvi so uspeli Noordungove ideje in spomine prenesti v svet.

Odprtja so se udeležili visoki predstavniki Ruske federacije. Med njimi Baturin, ki je Živadinovu in Turšiču podelil častno priznanje Ruske akademije kozmonavtike K. E. Cilkovskega za velike uspehe v kulturalizaciji vesolja in popularizaciji kozmonavtike, tako v sklopu Ksevta kot tudi poprej.