Svet

Grki avstrijski ministrici pred nosom zaprli vrata

STA
26. 2. 2016, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Grčija je zavrnila prošnjo za obisk avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner ter s tem korakom dodatno prilila olje na ogenj v odnosih med državama. Ti so se namreč zaostrili v tem tednu, ko Dunaj na srečanje zunanjih in notranjih ministrov držav na balkanske poti o migracijah ni povabil Aten.

Johanne Mikl-Leitner

Na grškem zunanjem ministrstvu so potrdili, da so zavrnili prošnjo avstrijske notranje ministrice za obisk begunskega taborišča v Grčiji. To se je zgodilo dan potem, ko je Grčija v četrtek na pogovor poklicala svojega veleposlanika na Dunaju zaradi omenjenega sredinega ministrskega srečanja na Dunaju, na katerega Grčija ni bila vabljena.

Grčija verjame, da je Avstrija s svojimi ukrepi spodbudila vrsto dodatnih omejitev pri sprejemanju beguncev v državah na balkanski poti, kar je ustvarilo ozko grlo prav v Grčiji.

Avstrija je večkrat obtožila Grčijo, da je neuspešna pri nadzoru zunanje meje EU, ker je dovolila prehod meje tako velikemu številu migrantov.

Na četrtkovem srečanju notranjih ministrov EU v Bruslju je Mikl-Leitnerjeva pod vprašaj postavila tudi mesto Grčije v schengenskem območju. "Če gre res za to, da ni mogoče zavarovati grške zunanje meje, a je potem to še lahko schengenska zunanja meja?" se je vprašala.

Grški minister za migracije Janis Muzalas je bil v odzivu oster. Dejal je, da Mikl-Leitnerjeva izkrivlja resnico in "vodi Avstrijo v naraščajoča sovražna dejanja proti Grčiji in EU". "Naša država varuje svoje meje, ki so prav tako meje Evrope," je med drugim pripomnil Muzalas.

Grčija verjame, da je Avstrija s svojimi ukrepi spodbudila vrsto dodatnih omejitev pri sprejemanju beguncev v državah na balkanski poti, kar je ustvarilo ozko grlo prav v Grčiji.

Tisoče beguncev je namreč obtičalo v Grčiji, potem ko je Makedonija začela zavračati prehod Afganistancev ter vzpostavila kontrolo dokumentov za Sirce in Iračane.

Ministri desetih držav, ki ležijo na balkanski migrantski poti, tudi Slovenije, so se sicer v sredo zavzeli za drastično zmanjšanje števila migrantov na tej poti. Strinjali so se, da je treba na balkansko pot v Makedoniji spustiti le tiste migrante, ki dejansko potrebujejo zaščito.