Slovenija

Prihodnji teden o usodi ministra Erjavca

STA
26. 2. 2016, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

DZ se bo v ponedeljek sestal na redni seji, na kateri bodo poslanci razpravljali o delu in odgovornosti zunanjega ministra Karla Erjavca, po vetu državnega sveta pa ponovno odločali o noveli zakona o medijih. Redno sejo bodo v četrtek prekinili z izredno, na kateri bodo razpravljali o korupciji v zdravstvu.

STA
Erjavec je interpelacijo označil za "pamflet očitkov".

Kolegij predsednika DZ je danes določil časovni potek redne februarske seje. Ta se bo začela v ponedeljek, kot običajno s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom, še prej pa bodo razglasili odločitev, ki so jo volivci sprejeli na decembrskem referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Na njem je večina volivcev zakon zavrnila, rezultate referenduma pa bodo poslanci razglasili brez razprave.

Vsebinsko zahteven del seje bo v torek, ko bodo poslanci odločali o noveli zakona o medijih, potem ko je DS nanjo izglasoval odložilni veto. Usoda novele je bila sicer nekaj časa negotova, saj so imeli pomisleke tudi v koaliciji. A je predlog prestal ponovno odločanje na matičnem odboru, iz izjav zlasti poslancev SMC pa je bilo sklepati, da bo novelo ponovno podprl tudi DZ, nato pa se bo koalicija na predlog največje vladne stranke lotila dodatne novelacije zakona.

V NSi in SDS Erjavcu očitajo "vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike". 

Poslanci bodo v torek opravili tudi šesturno drugo obravnavo predloga zakona o mednarodni zaščiti, ki je zaradi aktualnih migrantskih razmer že sprožila precej nasprotovanja opozicije, tudi koalicija je v kompromis vložila precej naporov. Novela vključuje mehanizme za preprečevanje zlorab sistema mednarodne zaščite, med drugim omogoča postopke odločanja o prošnji za azil neposredno na meji ter ukinja enkratno denarno pomoč.

Sredin del seje bo v celoti namenjen interpelaciji o delu in odgovornosti ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. V NSi in SDS Erjavcu očitajo "vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike". Erjavec je interpelacijo označil za "pamflet očitkov". Ob interpelaciji se obeta skoraj 15 ur poslanske razprave.

Četrtek bodo poslanci začeli z izredno sejo o korupciji v zdravstvu, ki so jo zahtevali v poslanskih skupinah SDS in nepovezanih poslancev. Poslanski skupini med razlogi za sejo izpostavljata nedavne izjave v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Brigite Čokl o korupciji v UKC na nedavni seji komisije DZ za nadzor javnih financ, češ da obstaja podjetje v lasti zamejskih Slovencev, ki izčrpava slovensko zdravstvo.

Po zaključeni izredni seji bodo poslanci nadaljevali z redno sejo. V četrtek imajo med drugim na dnevnem redu še novelo zakona o varstvu okolja, glede katere je sicer precej polemik, kritike so tako v strokovnih krogih kot opoziciji.

Redna seja se bo zaključila v petek, ko bodo opravili prvo branje novele zakona o Banki Slovenije. To so vložili poslanci SDS, med drugim pa predvideva sodelovanje predstavnikov opozicije na sejah sveta BS ter omejitev mandatov guvernerja in viceguvernerjev na največ dva. V petek bodo poslanci skoraj pet ur razpravljali tudi o deklaraciji o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah EU.