Svet

Ruska bojna letala nadaljujejo z bombardiranjem

STA
26. 2. 2016, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ruska bojna letala danes nadaljujejo z bombardiranjem položajev "terorističnih organizacij" v Siriji, so nekaj ur pred začetkom veljave prekinitve sovražnosti sporočili v Kremlju. Zanikali pa so poročilo Sirskega observatorija za človekove pravice, da bombardirajo položaje upornikov.

Arhiv
Z bombardiranjem bodo nadaljevali tudi po začetku veljave prekinitve sovražnosti v Siriji.

Vodja nevladnega observatorija s sedežem v Veliki Britaniji Rami Abdel Rahman je danes dejal, da ruska letala z večjo intenzivnostjo od običajne obstreljujejo trdnjave upornikov vzhodno od Damaska, v severni provinci Homs in vzhodni provinci Alep.

A mnogi se bojijo, da bo Moskva nadaljevala letalske napade tudi na položaje zmernih upornikov pod krinko boja poti terorizmu.

Tiskovni predstavnik Kremlja DmitrijPeskov je to zanikal in poudaril, da se ruska letala osredotočajo na položaje Islamske države, Fronte al Nusra ter drugih skrajnih skupin, ki so zakoniti cilji po Varnostnem svetu ZN. Ponovil je, da bodo z njihovim bombardiranjem nadaljevala tudi po začetku veljave prekinitve sovražnosti v Siriji, ki je predvidena danes ob 23. uri po srednjeevropskem času.

"To je eden od pogojev pobude, za katero sta se dogovorila ruski in ameriški predsednik," je dodal.

Spoštovanje prekinitve sovražnosti so napovedali tako režim v Damasku kot glavna sirska opozicijska skupina in glavna kurdska milica, veljala pa ne bo za teroristične skupine, kot sta omenjeni Islamska država in Fronta al Nusra.