Kultura

V spomin Alešu Debeljaku

STA
8. 2. 2016, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V knjigarni Konzorcij so na današnji kulturni praznik pripravili celodnevni program, ki ga je zaznamoval pesniški maraton, posvečen nedavno preminulemu literatu in sociologu Alešu Debeljaku. V Konzorciju je Debeljak velikokrat nastopil kot pesnik, prevajalec, urednik ali sogovornik. Danes so njegovi verzi zaživeli skozi pesniške kolege.

STA
Aleš Debeljak
Kulturni program se je v Knjigarni Konzorcij začel ob 10. uri, ko se je začel bralni klub za mlade, posvečen poeziji. Urednica pri Mladinski knjigi Nela Malečkar je povedala, da že tradicionalno branje v Konzorciju vsako leto dobro obiskano, udeleži se ga med sto in dvesto ljudi.

Igralec in glasbenik Branko Završan je uvodoma povedal, da je bil Debeljak prvi, ki je potrdil, da bo na današnji dan v Konzorciju bral pesmi iz svoje zadnje knjige Kako postati človek. To je posvetil svojim trem otrokom. "Alešev opus, ki se je z doma narejenim prvencem v treh primerkih neuradno začel leta 1977, uradno pa nekaj let kasneje, je s tem delom zaključen. In to je njegov testament. So zavezujoča sporočila v steklenici, preko katerih bodo z njim odslej komunicirali znanci in neznanci. Pot je končana, potovanje pa se pričenja," je dejal Završan.

Srečanje je Završan povezoval z glasbenimi vložki. Ob spremljavi Žige Goloba na kontrabasu in Uroša Rakovca na kitari je izvajal uglasbeno poezijo ter prevedene šansone Jacquesa Brela z albuma Senca tvojga psa.

K tradicionalnemu branju v knjigarni Konzorcij so bili vabljeni avtorji pesniških zbirk, ki so pri založbi Mladinska knjiga in Cankarjevi založbi izšle lani ali so v pripravi za letošnje leto. Branju je prisluhnilo več kot sto ljudi, tudi Debeljakova družina. Sin pokojnega pesnika in sociologa Lukas Debeljak je očetu v spomin prebral dve svoji pesmi.

Debeljakovi verzi so zaživeli skozi pesniške kolege

Debeljakovi verzi so se prepletali z verzi njegovih pesniških kolegov. Andrej Medved je prebral Debeljakovo pesem iz zbirke Slovar tišine, Barbara Pogačnik je izbrala pesem iz zbirke Tihotapci in jo prebrala v slovenščini in francoščini, Debeljakovi poeziji pa je največ prostora namenil Uroš Zupan, ki je med drugim prebral pesem Ure, v kateri je verz: "Smrt zbližuje. Ne kot izkušnja, kot slutnja izkušnje."

Igralka Saša Pavček je recitirala verze svojega očeta Toneta Pavčka, tudi ona pa se je Debeljaku poklonila s pesmijo iz zbirke Slovar tišine. V prvi polovici branja je zbrane nasmejal Andrej Rozman Roza, ki se je vendarle prebil v ospredje nabito polnega avditorija in bil takoj pozvan na oder. Iz plastične vrečke je potegnil nekaj knjig s svojimi pesmimi in nekoliko razbremenil vzdušje, prežeto s spomini na priljubljenega slovenskega avtorja.

Brali so tudi Ciril Zlobec, Jure Vuga in Boštjan Gorenc, ob izidu jubilejnih zbirk pa je Završan recitiral verze Berte Bojetu - Boete in Mihaele Hojnik.