Kultura

Mileni Zupančič državno odlikovanje

J.P./STA
31. 3. 2016, 07.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor bo danes odlikoval igralko Mileno Zupančič z zlatim redom za zasluge za dragocen ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti, njegovo prepoznavnost v mednarodnem prostoru ter zavzeto delovanje za kulturo solidarnosti. Ob tem bo podelil še tri odlikovanja.

sta
Milena Zupančič je ena najbolj prepoznavnih slovenskih dramskih in filmskih igralk.

Po začetnih vlogah mladostnic, temperamentnih naivk, zapeljivk in ljubimk je oblikovala številne karakterne in nosilne vloge čustveno bolj zapletenih zrelih žensk. V spomin gledalcev se je zapisala kot Presečnikova Meta v filmu Cvetje v jeseni. Prejela je številne nagrade.

Državno odlikovanje red za zasluge bo vročil skupini slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN v Švici, in sicer za vrhunske znanstvene dosežke na področjih eksperimentalne fizike delcev in tehnološkega razvoja ter prispevek k uveljavljanju slovenske znanosti v mednarodnih raziskavah.

Z redom za zasluge bo Pahor odlikoval tudi Jožefa Smeja za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev. Medaljo za zasluge pa bo vročil Trubarjevemu antikvariatu za visoko strokovno delo pri zagotavljanju dostopnosti knjig in prispevek k bralni kulturi, so sporočili iz predsednikovega urada.

Milena Zupančič je ena najbolj prepoznavnih slovenskih dramskih in filmskih igralk. Diplomantka ljubljanske akademije je delovala v Mestnem gledališču ljubljanskem in Slovenskem mladinskem gledališču, najdlje pa je bila članica ansambla ljubljanske Drame.