Črna kronika

Policist okradel migrante

Z. F.
31. 3. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Štiriindvajsetletnega M. K. so obtožili tatvine in zlorabe položaja. Znesel se je nad sirskimi migranti, ki jim je v središču Beograda odvzel denar in osebne dokumente.

Ministrstvo za notranje zadeve v Beogradu je prišlo na sled policijskemu uslužbencu, ki je oropal in oškodoval sirske državljane.

Člani srbskega ministrstva za notranje zadeve so v sodelovanju z državnim tožilstvom v Beogradu preiskovali primer okradenih migrantov in prišli na sled policijskemu uslužbencu, ki so ga zatem tudi prijeli. Kot rečeno, gre za 24-letnega M. K., ki pa v omenjenem kaznivem dejanju ni nastopal sam, temveč naj bi migrante oropal s pomočjo še enega policijskega kolega. Preiskava zoper slednjega še poteka.

Po sklepu preiskovalnega sodišča so tatinskemu policistu odredili 30-dnevni pripor, dokler primer ne bo preiskan v celoti in dokler ne bo znano, koliko sirskih državljanov je bilo oškodovanih in ali sta policist in njegov pomagač kradla enkrat ali večkrat.

Naj izpraznijo žepe

Skupino je finančno oškodoval, pobral jim je tudi osebne dokumente ter jim grozil s pištolo.

Kako je pravzaprav vse skupaj potekalo? Obtoženi je avgusta lani v večernih urah v središču Beograda stopil pred skupino sirskih državljanov in jim pokazal službeno legitimacijsko značko. Od migrantov je zahteval, naj izpraznijo žepe in mu predajo osebne predmete, predvsem pa ga je zanimal denar. V nadaljevanju naj bi strašil tudi s službeno pištolo, ki jo je skrival pod jakno, saj mu žrtve niso želele predati celotnega zneska denarja.

Po prvih podatkih je bilo sicer v skupini Sircev šest ljudi, med njimi tudi ženske in otroci. Eno izmed oseb naj bi oškodoval za 1400 evrov, drugo pa za nekaj več kot 650 evrov. Prav tako je od celotne skupine zahteval predajo osebnih dokumentov, ki jim jih menda ni vrnil. Zaradi neposlušnosti pa naj bi nad nekaterimi Sirci izvajal tudi nasilje in se jim zaradi nerazumevanja jezika celo posmehoval.

Kdo je še sodeloval?

Oddelek za kriminaliteto še preiskuje dogodek, saj obstaja možnost, da je v kaznivem dejanju sodelovalo še več policistov. Policist M. K. je svojo kariero varuha postave tako že zaključil. Odvedli so ga v pripor, kjer bo čakal na sojenje.

arhiv svet 24
Zaradi neposlušnosti naj bi nad sirskimi migranti izvajal tudi nasilje in se jim zaradi nerazumevanja jezika celo posmehoval. V skupini je bilo šest ljudi, med njimi tudi ženske in otroci.