Zgodbe

Usode #vid: Antonija

Humanitarček
7. 2. 2024, 04.00
Deli članek:

Moje ime je Antonija. Imam 87 let, vedno sem bila gospodinja. V mojem času smo bile ženske bolj za za štedilnik in za otroke čuvat. Mož je delal na železnici, po njem imam penzijo, ker je moja tam okrog 250 evrov. Malo čez 500 evrov imam od njega. Šest otrok sva mela, dve hčeri sta pokojni, en sin je v alkoholu, enega nisem že dolgo slišala. Dve hčerki se oglasita, ena je invalidka, ena pa sama s tremi otroki.

revija Jana
fotografija je simbolična

Živim v naši domačiji, velika hiša, včasih je bila lepa. Okna bi morali menjat že pred dvajsetimi leti, a je mož potem umrl. Vsepovsod mi piha noter. Zato sem zdaj samo v kuhinji, sem si tja zvlekla divan. Tri dni sem ga vlekla iz ene sobe do sem, ker je težek. Pa okna sem si zadekala s kocami, da ne vleče tolko noter. Na šipah pa mam cajtng papirje, da ni tako mraz. Na električni radiator se grejem, samo ko ga ugasnem, je takoj mrzlo. Sem dobila za plačat elektrike 170 evrov. Bojler mi ne dela že dolgo, ne znam ga popravit. Se pozimi pač samo s cotko umijem, na pogreti vodi na štedilniku. Tuširam pa se samo poleti, ko se paše ohladit. Lahko bi na drva kurila, samo kdo mi jih bo nasekal?

Kadar je mrzlo, gledam televizijo, pa pokličem hčerke. To mi je edina stvar. Samo še za programe moraš plačat, včasih pa smo samo dali ono anteno. Včasih sem mucke imela, nazadnje Lolo. Sem jo hčerki dala, ker mi ni več šlo hrane za njo kupovat. Ne more pa samo od mleka živet. Res jo pogrešam.

Božič v temi

Včasih grem v vas na avtobus, da grem v kako od teh trgovin po fasngo. Imam tak voziček. Ampak za 20 evrov skoraj nič več ne dobiš, meso se je tako podražilo. Zdaj si samo še kako poceni salamo kupim. Z njo si lahko dušo privežeš. Skozi pravijo, da nam bodo penzije dvignili. Samo kaj mi pomaga, če pa pol še vse drugo dvignejo?

Prejšnji mesec bi tako dala za elektriko 170 evrov, za komunalo 60, za vodo 35, za telefon in televizijo 30 … pa je že 300 evrov. Pa še novo bombo sem rabila za štedilnik, je s prevozom bila 150 evrov. Pa še najemnino za grob plačujem. Za jest mi ostane potem nekje 50 evrov … kaj boš kupil za to?

Ampak nisem zdaj mogla plačat računa za elektriko že tri mesece, ker sem si morala kupit električni radiator in hladilnik. Pa so mi poslali, da mi bodo izklopili, če ne plačam. Saj bi, ampak s čim? Sem jih klicala, pa mi je ženska tam rekla – plačajte ali pa boste za božič na mrzlem. Pa ni me poslušala. 22. 12. so mi jo izklopili.

Sem probala se znajt, ampak plin ne greje dosti. Res se je ohladilo in dolg dan je bil … Še telefon se ni več vžgal.

Kako pomagati? Če želite pomagati gospe Antoniji
in ljudem s podobno usodo, pa ne
veste, kako, poiščite Humanitarčkovo
spletno stran, kjer je vse lepo
razloženo: https://www.projektvida.org/humijeva-sola-pomoci.


Epilog. Antonijo smo sprejeli v naš program #vida 25. decembra 2023, ko je zanjo pisala soseda, da je v njeni hiši tema. Gospa je praznike preživela v sobi, ki je bila ledena. Poskušala se je (neuspešno) ogrevati tako, da je imela prižgan plinski štedilnik in si je kuhala ogromno čaja. Da se je ogrela, si je na štedilniku grela vodo ter vanjo namakala roke in noge.

Glede na to, da je njena domačija pozimi dejansko neustrezna za življenje, smo jo začasno čez zimo preselili k dvema našima #vidama, da živijo skupaj v urejeni hiši, kjer se jim je te dni pridružila tudi Lola, saj sta se resnično pogrešali. Tako je vsaj silvestrovo preživela na toplem. Spomladi bomo napeli vse moči, da se vrne na svojo domačijo, in poskusili izolirati vsaj kuhinjo in kopalnico, tam zamenjati okna, urediti ogrevanje s paneli in zamenjati bojler. Gospa namreč želi na vsak način domov, vendar moramo najprej ugotoviti, ali je ta investicija sploh mogoča, saj lastniški deleži niso urejeni.

Antonija je le ena izmed novih #vid, ki smo jih sprejeli v zadnjih mesecih, ko mraz sploh še ni pritisnil. V samo sedmih dneh smo dobili 42 prijav, ki jih poskušamo rešiti … in ja – mi si res želimo, da mraz popusti.

Ko smo se prebijali skozi položnice, nas je zmotila ogromna številka pri ceni plinske jeklenke, zato smo se obrnili na ponudnika. Ta je na to podal odgovor:

»Plin v rumeni jeklenki je na voljo v različnih velikostih, in sicer 5, 10 in 35 kg.
Za 5 kg plina v jeklenki boste odšteli 15,50 €, za 10 kg plina v jeklenki 31,00 €, za 35 kg plina v jeklenki pa 108,50 €. Prevoz do klientke je znašal 42 km, kar skupno nanese 149,12 €«. 35-kg jeklenke pri gospe nismo našli, le desetkilogramsko. Glede na stanje gospe verjamemo, da je ni »preprodala«, a ponudnik trdi, da je bila dostavljena.

Stroški vode so predvsem na račun dotrajanih pip, saj brez izjeme puščajo. Pušča tudi straniščni kotliček, kar pomeni, da je odtok vode stalen. Stroški elektrike pa so predvsem na račun izredno dotrajanih oken in mestoma razbitih šip, gospa je poskusila segreti hišo s starimi električnimi radiatorji, ki so prižgani »v eno«, pa se ne segreje. Položnice se kopičijo. Komunalo plačuje, kolikor zmore, in tako se na položnicah nabira dolg, ki se sešteva.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!