Nasveti

Recept na preizkušnji: Ocvrte pustne miške

S. M.
7. 2. 2024, 03.30
Deli članek:

Gospa Mara je živela v Trnovem v Ljubljani. Njena hiša, obrasla z bršljanom, je bila kot pravljična vila, so pogosto rekli otroci. Ko so tekali po ulicah od vrat do vrat, oblečeni v maškare, so se vedno ustavili pri njej in že vnaprej vedeli: tam jih bodo čakale ocvrte miške.

Shutterstock
Ocvrte pustne miške

Vsak je lahko vzel eno ali dve z velikega pladnja, potresene so bile s sladkorjem in gospa Mara jih je v pustnem času zagotovo pekla večkrat, saj so bile vedno dišeče in hrustljave. Recept zanje je imela še iz starih časov, kot je nasmejano povedala eni od deklet iz soseščine. Da ga ne bi vedno znova iskala, je bil na listku nalepljen kar na notranji strani vrat kuhinjske omarice. Morda so bile miške posebne zato, ker je vanje dodajala rozine. Tako so bile še. Miške so v pustnem času pekli v šolah in vrtcih, pripravljale so jih mame in babice, a tako dobre, kot jih je znala pripraviti prijazna gospa, niso bile nobene!

Sestavine

600 g moke

1 jajce

1 rumenjak

50 g masla

300 g mleka

30 g sladkorja

25 g kvasa

1 žlička vaniljeve arome

50 g rozin

1 žlica ruma in nekaj žlic pomarančnega soka (za namakanje rozin)

ščepec soli

naribana pomarančna lupinica

olje za cvrtje

sladkor za posip

Priprava

1. Moko presejemo v skledo. V drugi posodi z električnim mešalnikom zmešamo jajce, rumenjak in sladkor, prilijemo mleko ter dodamo zmehčano maslo in nadrobljen kvas. Nato po žlicah med mešanjem dodajamo moko, limonino lupinico, vaniljevo aromo, rum ter na koncu še sol in rozine, ki smo jih za pol ure namočili v rumu in pomarančnem soku.

2. Tako narejeno testo je precej mehko. V pokriti posodi naj v toplem prostoru vzhaja uro in pol.

3. V posodi segrejemo olje za cvrtje. Vzhajano testo zajemamo z žlico, ki jo pomakamo v razgreto olje, da se testo ne prime nanjo, z drugo žlico pa si pomagamo tako, da oblikujemo čim bolj okroglo obliko, ki jo polagamo v olje, ki ne sme biti prevroče. V posodi naenkrat cvremo le kakih deset mišk in pri tem pazimo, da so vse zapečene na obeh straneh ter dobijo lepo zlatorumeno barvo. Polagamo jih na mrežico za odcejanje ali papirnato brisačo. Postrežemo še tople in posute s sladkorjem v prahu.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4.,   št. 6., 6. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!