Zgodbe

Kako ljubi fant s sekiro in nožem, kako ljubi dekle brez prsta?

Katja Melik
6. 5. 2024, 20.20
Posodobljeno: 6. 5. 2024, 20.34
Deli članek:

Zapletlo se je pred dvema letoma, neke septembrske noči v mariborskem parku, razpleta se te dni na mariborskem sodišču. Ampak tole je tisti čudni del: namesto da bi sojenje prineslo odgovore, se postavljajo nova vprašanja. Kar je bilo videti belo, je v resnici črno. Kar se je sprva zdelo bizarna zgodba o ponorelem ljubosumju, se sprevrača v še bizarnejšo pripoved o neuslišani ljubezni.

Shutterstock
-

Tole so dejstva, kot jih je ugotovila policija: v začetku septembra 2022 sta naključen par in policijska patrulja okrog enih ponoči zaslišala krike, pritekli so vsak iz svoje smeri in v mlaki krvi našli pretepeno in večkrat zabodeno dekle. Pa nahrbtnik z dokumenti, ki je, se je potem izkazalo, pripadal napadalcu. So ga malo pozneje aretirali kar v parku, ko je k preiskovalcem pristopil kot nedolžen opazovalec, češ, kaj dogaja, in spregledal, da ima na oblačilih krvave madeže. Policist jih pa ni.

Fant z dobrim spominom

Protagonista te zgodbe s presenetljivimi zasuki sta Luka in Maja, njegov priimek so časopisi objavili, pri njenem navajajo le začetnico. O Luki so časopisi prvič pisali leta 2018, ko je bil še gimnazijec, a v čisto drugačnem kontekstu: na državnem prvenstvu v pomnjenju je postal državni prvak v kategoriji odraslih, ker si je v petnajstih minutah zapomnil 406-mestno številko. V kritičnem trenutku štiri leta pozneje pa ga je v navalu močnih čustev spomin menda začasno zapustil.

Iz izpovedi prič in poškodovanega dekleta, ki se je vsega spomnilo, so sestavili zgodbo. Dvajsetletnemu dekletu je dve leti starejši fant sporočil, da ji bo v parku pustil škatlo s pismi. In jih je šla iskat. Zakaj mu ni preprosto rekla, napiši mi email? Ali investiraj v znamko in mi jih pošlji? Zakaj je šla po pisma sredi noči? Zakaj bi jo ta pisma sploh zanimala? Kakorkoli, šla je, našla škatlo, in ko se je sklonila k njej, jo je fant izza hrbta napadel s sekiro in nožem. Zadal ji je dvajset vbodov v glavo, jo večkrat udaril, z njeno glavo butal ob tla, jo nekajkrat zabodel v trebuh in ji s sekiro odsekal levi palec. Potem je pobegnil, ker je slišal, da se približujejo ljudje. Če ne bi, bi se za dekle najverjetneje končalo še bistveno slabše, kot se je.

Kriminalisti so prišli do sklepa, da je fant, ki je trdil, da se napada sploh ne spominja, ravnal iz ljubosumja. Dekle je domnevno zavračalo razmerje z njim, on je pa še kar silil in rinil, ji pisal in oprezal za njo, vlomil je v hišo njene mame, ji poškodoval avto. Niso ga prijavili, se je pa njena mama pogovorila z njegovimi starši. Aja, in ob tem je imel Luka drugo punco. Kako je moralo biti pri srcu njej?

Mediji so radostno ugibali o njegovih motivih. Zakaj ravno levi palec? Ker je Maja levičarka. Odsekani palec so ji sicer prišili nazaj, vendar je prišlo do zapletov … Zakaj tako brezumno, nerazložljivo, zverinsko dejanje? Mamila in shizofrenija, so ugibali spletni portali. Kaj je pisalo v pismih, ki jih je šla Maja ponoči iskat v park, če so sploh obstajala, zgodovina in mediji ne poročajo.

Oprosti!

Marca 2023 je tožilstvo vložilo obtožnico za poskus umora, saj je vse kazalo, da ni šlo za hipen preblisk, temveč za temeljito načrtovano dejanje – prišel je oborožen, čakal je v zasedi. Luka je vseskozi zanikal krivdo. Tudi takrat, ko mu je tožilec v zameno za priznanje ponudil kazen s popustom: 17 let zapora. Ne priznam, je rekel Luka. Ko so ga junija lani z vklenjenimi rokami in nogami – vse od napada je bil v priporu – privedli na sodišče, je bilo težko, skoraj nemogoče verjeti, da je ta fantič z milim obrazom, ki se je zdel mnogo mlajši od svojih triindvajsetih let, zmožen tako zverinskega napada. Ko so ga peljali iz dvorane, se je obrnil k svoji žrtvi, in rekel, oprosti.

Sojenje se je začelo sredi lanskega decembra. Ko je pričala žrtev, so sojenje za javnost zaprli, zato ne vemo, kaj natanko je povedala. Menda je svojega napadalca hudo obremenila. Ta se je na enem od poznejših narokov znova obrnil k njej in šepnil, pomagaj mi!

In mu je. Morda.

Bitka psihiatrov

Prvi, sodni izvedenec, je pričal, da je bil Luka med zločinom prišteven. Čeprav je doživel delno amnezijo, to ni bistveno vplivalo na sposobnost razumevanja dejanja. Drugi, ki ni sodni izvedenec in ga je najela obramba, pa je ugotovitve prvega cefral na koščke in trdil, da sta bila sposobnost razumevanja dejanja in obvladovanje med dejanjem »bistveno do popolnoma izključena«.

In potem so stvari postale ZARES čudne.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 7. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!