Zgodbe

Dr. Tina Prodnik: Najtežje je spreminjati navade

Sonja Javornik
23. 11. 2023, 05.00
Deli članek:

Dr. Tina Prodnik je molekularna biologinja, zdravnica naravne in integrativne medicine, ki že vrsto let živi v Švici in ima tri sinove. Čeprav se žensk običajno ne sprašujepo letih, sem takoj po tem, ko mi je vsa sijoča stisnila roko, želela izvedeti, koliko je stara. Ko sem slišala, da bo konec meseca praznovala 48 let, je bilo jasno, da njenim nasvetom velja prisluhniti, saj svojih let res ne kaže navzven, in glede na njeno energičnost ter stanje telesa, očitno tudi na znotraj ne.

Mateja J. Potočnik
» Kriminalno dejanje je, da se zdaj, ko imamo toliko znanja o ekološkem vrtnarjenju, zaščiti rastlin, še vedno zastrupljajo zemlja, voda, sadje.«

Kako to, da iščete rešitve prav za dolgoživo vitalnost?

Zdravje je bilo že od nekdaj moja dušna pot, zato sem si želela na zdravstveno srednjo šolo. Vedela sem, da bo to samo odskočna deska. Že kot najstnica sem začenjala razumeti principe zdravja. Po srednji šoli sem se odločala med študijem molekularne biologije in medicine. Takrat so se ravno začele raziskave na področju genetike in genoma, kar se mi je zdelo res zanimivo, zato sem magistrirala iz molekularne biologije. Na študiju smo imeli tudi farmakologijo, tako da me je povleklo v farmacijo in sem nekaj časa delala v farmacevtski industriji. Potem sem se poročila in preselila v Švico, dobila tri sinove, si torej v novi državi ustvarila novo življenje. Hkrati sem se vrnila k naravni, integrativni medicini in vpisala doktorat v Ameriki. Opazila sem, da manjka povezava med naravno in klasično medicino. Veliko žensk, pa tudi vse več moških, ima težave s hormoni že po 35. letu, ne samo s spolnimi in drugimi hormoni, temveč tudi z izgorelostjo. Tudi sama sem bila v tujini izčrpana, zaradi majhnih otrok deset let nisem dobro spala, zato sem iskala rešitve pri različnih strokovnjakih, vsak pa mi je dal drug odgovor. Vse pridobljeno znanje sem potem sama povezala in nadgradila. Že ko sem delala konzultacije v Švici in po spletu z Ameriko, sem ugotovila, da je tu manko. Zato sem se na ameriški akademiji za anti aging medicino (medicino proti staranju, op. a.) izobraževala o hormonih in se poglobila v laboratorijske interpretacije. Ker sem še vedno nekaj pogrešala, sem prišla do funkcionalne medicine, ta se mi je zdela krasen most med klasično in naravno medicino. Danes sem torej zdravnica naravne in integrativne medicine.

Mateja J. Potočnik
Dr. Tina Prodnik, zdravnica naravne in integrativne medicine

Ali klasični zdravniki na vas gledajo s predsodki?

Niti ne. Imam ogromno prijateljev iz slovenske klasične medicine, iz Amerike, od vsepovsod. Tu ne gre za izločanje, temveč sodelovanje. Klasična medicina se uporablja, kadar si res bolan. Protokoli niso tako osebno usmerjeni, kolikor bi lahko bili. Jaz iščem bolj naravne rešitve in izzive, kako spremeniti življenjski slog. Stranke poskušam motivirati, da spremenijo življenjske navade.

Farmacevti vašega prehoda na področje naravnega verjetno niso ravno veseli.

Niti ne, saj tudi Krka in Lek ponujata tako klasično farmakologijo kot naravno: vitamine, minerale, podporne snovi … Na koncu se vse prepleta! Meni je farmacija veliko dala. Poglobila sem znanje, kako učinkujejo določene stvari, kakšni so stranski učinki. Včasih je treba izbrati farmakologijo, še posebno kadar je telo že zelo poškodovano in potrebujemo hitro pomoč. Nisem razočarana nad farmacijo, so pa bile narejene študije, da preveč farmakologije lahko krajša življenjsko dobo, čemur bi se dalo izogniti. Moramo vedeti, da imamo v sebi moč, da lahko kaj naredimo, ozavestimo. Diagnostika je zelo pomembna in medicina gre naprej tudi v tem pogledu. Sicer pa se tudi Evropska unija čedalje bolj zavzema za zdrav način življenja, saj kronične bolezni državo največ stanejo.

Ukvarjate se s tem, kako bi živeli čim dlje čim bolj zdravi. Najbogatejši vlagajo ogromno denarja v raziskave na tem področju …

Tako je. Tudi v Silicijevi dolini se vlaga ogromno v to področje. V tem je prihodnost. Sama sem vedno želela, da so te stvari dostopne vsem, ne samo tistim, ki imajo denar. Tudi zato imam na FB skupino, kjer osnovna znanja delim brezplačno vsem.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  47, 21. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!