Nasveti

Zelena lekarna: Citrusi za zdravje in lepoto

Sonja Grizila
23. 11. 2023, 04.30
Deli članek:

Konec jeseni in začetek zime je pravi čas za vitaminske bombe, ki imajo skupno ime agrumi oziroma citrusi.

Shutterstock
Citrusi

 Zdaj so najbolj sveži limone, grenivke, limete, pomaranče, mandarine, pomelo in druge vrste bolj kislih kot sladkih sadežev, ki jih zadnja leta v manjših količinah pridelujemo tudi pri nas.  Privoščimo si jih, kolikor si jih moremo, saj se bomo z njimi ubranili prehladov, manj bomo zaspani in dejavnejši, presnova bo boljša, koža lepša, za povrh se vitamin C  ne kopiči v telesu in torej ne moremo pretiravati.            

           Limonina je pomembna tudi za  lepoto. Če imamo na koži lišaje, si jih večkrat namažimo z limoninim sokom, če imamo na obrazu razširjene pore, pa pomešajmo deciliter limoninega soka, pol decilitra svežega kumaričnega soka in 4 žlice korenčkovega soka. Vsak  tretji dan si s to tekočino dobro natrimo obraz. Še bolj bo pomagalo, če vzamemo 2 žlici limoninega soka in 5 žlic deviškega oljčnega olja, dobro premešamo ter se namažemo zvečer po umivanju.

           Visok krvni tlak krotimo tako, da vsako jutro spijemo sok ene limone in 1 dag pivskega kvasa, oboje razžvrkljamo v kozarcu vode. Bolniki s sladkorno boleznijo pa naj vsako jutro spijejo kozarec soka iz limone in grenivke.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  47, 21. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!