Nasveti

Suha koža se hitreje stara

Lara Jelen
23. 11. 2023, 07.30
Deli članek:

Suha koža ni nekaj, s čimer bi se morali sprijazniti. Zima lahko občutek zategnjenosti in hrapavosti le še poslabša, zato ukrepajmo. Saj veste, da se suha koža hitreje stara?

Shutterstock
Poskrbite za pravilno nego kože.

Zimske razmere niso do kože prav nič prijazne: zunaj je izpostavljena mrazu in vetru, v notranjih prostorih pa suhemu in ogrevanemu zraku. To pušča posledice, saj koža postane izsušena, razpokana, občutljiva in problematična. Poškodovana kožna bariera to stanje običajno še poslabša, koža postane ranljivejša za okužbe. Pojavijo se rdečina, srbečica in luščenje. Hrbtišče rok spominja na puščavo, naši členki so videti, kakor da smo se ravnokar vrnili iz boksarskega ringa, na obrazu se nam pospešeno izrisujejo gubice, komolci pa so hrapavi, da bi jih skorajda lahko uporabili namesto brusnega papirja. K sreči je nekaj preprostih rešitev, ki so nam lahko v veliko pomoč.   

Dolgo prhanje z vročo vodo strogo prepovedano  

Suha koža se stara hitreje, izgublja naravni lesk in svežino, vse nepravilnosti in gubice še bolj izražene. Še preden spremenimo nego, ki nam očitno v tem letnem času ne ustreza, se odrecimo dolgotrajnemu prhanju in kopelim z vročo vodo. Najsi še tako prijajo, pozimi le še dodatno izsušujejo in obremenjujejo kožo. Tuširanje naj bo hitro, z mlačno vodo, kože ne drgnite pretirano z brisačo, da je dodatno ne razdražite, takoj po njem pa ji privoščite negovalno mleko ali losjon za telo, ki bo vanjo ujel vlago.

Izogibajte se grobim pilingom in pudru v prahu

Priporočilo, da si enkrat na teden privoščimo piling, kajpak ne velja, če je naša koža razdražena in srbeča. A ne samo piling, stanje lahko poslabša celo prepogosta in neprimerna uporaba ličil, sploh pudra v prahu, ki se za nameček še nesramno ujame v prav vsako gubico na obrazu. Raje uporabljajmo obarvane kreme ali vsaj tekoči puder, vsa ličila pa zvečer natančno odstranimo s čim blažjimi odstranjevalci, ki ne vsebujejo alkohola. Koži čez noč privoščimo masko za obraz ali nočno kremo, ki nam ustreza.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  47, 21. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!