Zgodbe

Janina preobrazba: Prijazno radovedna

Andreja Comino
19. 11. 2023, 07.00
Deli članek:

»Nekateri že od malega vedo, kaj si želijo početi v odraslosti, sama pa sem si za to raziskovanje vzela več časa. Prav nič mi ni žal, saj sem dobila podrobnejši vpogled v enega najočarljivejših poklicev, poklic kozmetičarke, s katerim lahko pomagaš ljudem do veselja in zadovoljstva,« je povedala simpatična 36-letnica Petra Polizzi, ki prihaja iz manjšega primorskega kraja, a se je odlično znašla v Ljubljani, kjer že dolgo zelo uživa v delu in druženju s prijatelji.

Mateja J. Potočnik
Petra Polizzi prej in potem

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Literamova terapevtka Maša Obram Mlakar za LITERAM INSTITUTE Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Cherry Monday Boutique Domžale

»Na odraščanje na Primorskem imam prekrasne spomine. Vse je bilo bolj sproščeno, brez mobilnih telefonov smo se veliko družili na ulicah, kakšno tudi ušpičili, vendar nikoli nikomur naredili nobene škode. Samo nagajivo smo se smejali, kadar smo jo komu zagodli. Po ločitvi staršev, ki me je precej bolela, sem šla v Ljubljano. Ajdovščina je bila fina, ker je bila majhna in smo se skoraj vsi poznali med seboj ter bili povezani, zato sem v večjem mestu potrebovala nekaj časa, da sem se znašla,« je povedala Petra. V srednji šoli v Ljubljani so se ji začele odpirati nove poti. Več je bilo energije, možnosti, raznolikosti.

»Bivala sem v dijaškem domu in se hitro ujela s sošolci. Imela sem tudi možnost ukvarjanja s športom, saj sem bila od malega športnica. Odkar pomnim, sem bila odlična v krosih, šprintih in štafetah, z užitkom sem trenirala atletiko. Potem me je premamil namizni tenis, v njem sem celo tekmovala za dijaški dom,« se je pohvalila Petra, ki se je za kozmetiko odločila v letih, ko začnejo dekleta s prvimi šminkami in pudri spoznavati svet odraslih žensk. Tudi sama se je hitro zaljubila v to in sklenila, da bo ukvarjanje z lepoto in lepšanjem njena prihodnost. Z veseljem je nabirala spretnosti in izkoristila vsako priložnost za dodatno izobraževanje. »Poklic kozmetičarke ni samo obrtniško znanje, jemljem ga celostno in poglobljeno. Vesela sem, da ženske lahko navdajam z zadovoljstvom, obenem pa sem pogosto psihoterapevt in psiholog, saj mi zaupajo marsikatero svojo težavo ali skrivnost. Velikokrat s poslušanjem in tolažilnimi besedami pomagamo druga drugi,« je povedala.  Dela skupaj z mamo – ki uživa v masažah in s katero se zelo razume. Nekdaj temperamentna rjavolaska je še povedala, da se je v odraslih letih precej obrusila. Zdaj je, v primerjavi z mladostno vihravostjo, precej bolj umirjena in resna, predvsem pa zelo profesionalna, kar ji priznavajo tudi njene stranke. Zaveda se, da si je treba po napornem delavniku vzeti tudi čas zase in si napolniti baterije. Že pred časom je začela plesati latinskoameriške plese in salso, kar ji je v veliko veselje in sprostitev. Za kondicijo skrbi tudi tako, da vsak dan, ne glede na vreme, v službo pride s kolesom. Četudi je kdaj rahlo premočena, je srečna in zadovoljna. Prava terapija zanjo pa so druženje, klepet s prijatelji in občasno kakšna zabava.

Mateja J. Potočnik
Petra Polizzi prej

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja

»Hvaležna sem, da smo družina, ki obožuje lepoto in urejenost in s svojimi rokami pomagamo tudi drugim. Obenem pa pri nas ne velja pregovor, da je kovačeva kobila vedno bosa. Mama Klaudya ima masažni salon in me rada pocrklja s svojimi zlatimi rokami, brat je frizer in nama obema z mamo mimogrede uredi pričesko po najinih željah. Na mesec in pol kar doma sedeva na stol in dobiva novo pričesko,« je frizerki povedala Petra in dodala, da je nekaj časa eksperimentirala z rdečo barvo, ki pa se hitro izpira, in taka je prišla tudi na preobrazbo. Z veseljem se je prepustila frizerki. »Treba je poskušati nove stvari,« je dejala, ko jo je frizerka strigla v modno in za urejanje doma enostavno pričesko. Potem jo je še pobarvala in posušila s fenom, da je bila videti kot diva iz Hollywooda.

»Ličim se bolj malo. Pri delu namreč uporabljam masko, ki je zelo nepraktična  za ličenje, saj se ti pod njo vse razmaže. Kadar grem ven, se pa z veseljem uredim in si nanesem tudi ličila. Nisem obsedena s tem, da moram biti vsak dan popolnoma naličena,« je mojstrici ličenja pripovedovala Petra in jo navdušeno opazovala, ko ji je razlagala in tudi praktično pokazala, kako se naličiti v dobrih petih minutah. Malo podlage v stiku, da se izenači polt na obrazu, to utrdiš s pudrom v kamnu ali prahu, nato pa je bil čas za senčila v rožnato-vijoličnih odtenkih ter debelo plast maskare za zapeljiv pogled. Še posebej je Petro opozorila na senčenje ličnic, saj se s tem  »modelira« obraz.

Preobrazba je objavljena v reviji Jana, št. 46, 14. november, 2023.

Mateja J. Potočnik
Petra Polizzi potem

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!