Nasveti

Naj recept Doroteje Omahen: Koroške sneške

Lara Jelen
19. 11. 2023, 06.00
Deli članek:

Da bi edinstveno koroško kulinariko bolje spoznali tudi Slovenci iz drugih regij, je Doroteja Omahen pred časom izdala knjigo Kuharija po koroško. Letos je izšla njena prenovljena izdaja, po preizkušenih receptih pa bodo lahko po novem kuhali tudi naši severni sosedje, saj se ji je pridružila še knjiga v nemškem jeziku Prite jest! Kommt essen! Seveda ima Doroteja svoj najljubši recept iz bogate zakladnice koroške kuhinje. To so koroške sneške. Tekst: LARA JELEN foto: osebni arhiv DOROTEJE OMAHEN

Osebni arhiv
Doroteja Omahen, urednica in avtorica knjige Kuharija po koroško

»Sneške – tako sta to pecivo imenovali in pripravljali moja prababica Marija Prikeržnik, gospodinja na Hvalijevi domačiji na Stražišču nad prevaljsko Faro, in mama Marija Turnšek (roj. Kreuh, 1916). Recepta nisem poznala, ostal mi je le močan spomin iz otroških let na sneške. Na veliko veselje in presenečenje sem recept pred šestnajstimi leti pridobila od mame moje dobre znanke, gospe Irit Ravid iz Izraela, ki je takrat živela v Ljubljani. Domnevno je ta jed prišla na Koroško ob gradnji tamkajšnjih železarn in posledično zaradi priseljevanja meščanstva, predvsem tujega. Zaradi nezahtevne priprave in preprostih surovin ter posebnega, milega okusa se je očitno ta recept 'ujel' na naši kmetiji,« pripoveduje Doroteja Omahen. Bi tudi vi pokusili slastne piškote iz zvitega maslenega kvašenega testa, polnjene s stepenim beljakom?

Sestavine

Testo

300 g moke

200 g masla

2 rumenjaka

sol

30–50 g kristalnega sladkorja

Kvasni nastavek

¼ skodelice mlačne vode

20 g kvasa

1 čajna žlička sladkorja

Namaz

2 beljaka

200 g kristalnega sladkorja

Osebni arhiv
Koroške sneške

Priprava

1. Kvas, vodo in sladkor mešamo v višjem lončku in pustimo vzhajati.

 2. Maslo, rumenjaka in sladkor ter sol dobro vmešamo in dodamo še moko.

 3. Obe mešanici zmešamo v testo in ga razdelimo na 6–8  podolgovatih štručk. Pokrijemo jih s folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

4. Na pomokanem prtu jih nato razvaljamo na ožje, enakomerno tanke podolgovate zaplate.

Ožje ko so, manjše in bolj ljubke bodo sneške.

 5. Beljakoma med stepanjem dodajamo kristalni sladkor, da nastane čvrsta pena. Z njo premažemo testene zaplate. Previdno jih vzdolžno zvijemo v rolice (pazimo, da je še zlasti prvi zavoj okrogel in polnjen s snegom), prestavimo na deščico in z ostrim nožem narežemo na kolobarje širine 1–1,2 cm.

6. Pečemo jih v ogreti pečici na peki papirju pri 180 °C. Proti koncu peke moramo biti zelo pozorni, da se sneg ne obarva svetlo rjavkasto, kar se zgodi zelo hitro, a hkrati moramo paziti, da je testo vendarle pečeno.

 7. Takoj ko se ohladijo, sneške pospravimo v zrakotesne posode. Lahko jih tudi zamrznemo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!