Zgodbe

Bogastvo so ljudje

Katja Božič
9. 11. 2023, 11.00
Deli članek:

Ljudje, ki dolgo živijo, se zdravo prehranjujejo, naravno veliko gibljejo, živijo svoj namen in so povezani z družino, v partnerstvu ali skupnosti, je ugotovil ameriški avtor Dan Buettner, ki je več kot dvajset let po svetu raziskoval tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje živijo mnogo dlje od povprečja. Na podlagi svojih ugotovitev pomaga ameriškim mestom izboljšati kakovost življenja in skupaj ustvarjajo ameriške modre cone. Projekti so se izkazali za zelo uspešne, zato ga je v eni od njegovih dokumentarnih serij Živeti do 100: Skrivnosti modrih con (Live to 100: Secrets Of The Blue Zones), ki jo lahko spremljamo na Netflixu, zanimalo, kako to deluje za vso državo. Pot ga je tako pripeljala v Singapur, mestno državico z najdaljšo pričakovano življenjsko dobo. Kako jim je to uspelo?

Shutterstock
Država spodbuja starejše, da se čim več gibljejo in telovadijo.

Na 30 kilometrov širokem in 25 kilometrov dolgem otoku v jugovzhodni Aziji živi kar 5,8 milijona prebivalcev, ki po mnogih merilih niso samo med najsrečnejšimi, ampak tudi med najbogatejšimi na svetu. Samo generacijo nazaj je bila to še ribiška deželica s podpovprečno pričakovano življenjsko dobo, danes pa globalna študija kaže, da imajo tamkajšnji prebivalci najbolj zdravo in najdaljšo pričakovano življenjsko dobo na svetu (83 let). Še v šestdesetih letih so živeli v povprečju vsaj dvajset let manj kakor danes. Kaj so torej storili? Predstavnica ministrstva za zunanje zadeve je avtorju razložila, da sicer nimajo naravnih virov, so pa zato njihovo bogastvo ljudje, v katere vlagajo. »Če delate v politiki, lahko izboljšate življenje ljudi. Ljudem pomagamo, da si pomagajo sami,« je razložila.

Varnost in hrana 

Singapur je ena najvarnejših držav. Za varnost ljudi so med drugim poskrbeli s strogimi kaznimi za drogo in orožje. Po drugi strani pa nagrajujejo pozitivne zglede. Še pred časom so prebivalci uživali nezdravo hitro prehrano z veliko maščobe in sladkorja. Da bi ljudem pomagali do bolj zdravega prehranjevanja in bi se lažje odločali za bolj zdrava živila, so začeli spreminjati okolje, v katerem živijo. Denimo, ugotovitve kažejo, da je rjav riž veliko bolj zdrav od belega, zato subvencionirajo uporabo rjavega riža, ki je z leti tako postal veliko bolj priljubljen. Poleg tega je država zakonsko omejila količino sladkorja v sladkih pijačah, prodajalce pa so spodbudili, da bi z znakom, da prodajajo zdravo prehrano, pritegnili ljudi, ki to iščejo. Z različnimi možnostmi in nagradami ustvarjajo okolje, kjer bi bila omogočena izbira zdrave hrane.

Zrak in gibanje 

Z visokimi cenami avtomobilov (avtomobili stanejo približno dvainpolkrat toliko kot denimo v Ameriki) in še z visokimi cenami za dovoljenje za vožnjo po singapurskih ulicah (okoli 70.000 evrov) so poskrbeli, da zrak na najbolj poseljenem otoku na svetu ni več onesnažen, saj so ceste tudi v največji konici skoraj prazne. Avto ima le 11 odstotkov prebivalcev, kljub temu pa nimajo težav s prevozi. Prebivalci od svojih bivališč pešačijo največ deset do petnajst minut do postaje javnega prevoza, ki ga uporablja pol prebivalstva. Urejene poti do postaj so speljane mimo kolesarskih stez in parkov, ki jih je kar 350 na vsem otoku. Opremljeni so s številnimi napravami za fitnes in telovadbo, kjer je mogoče videti veliko starejših ljudi. Država jih tako spodbuja k telovadbi in jo celo organizira na prostem. Sicer pa za opravke in službo prebivalci že brez vadbe naravno naredijo okoli 10.000 korakov dnevno.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 45, 7. november 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!