Ljudje

Lepo je biti princesa, ni pa lahko

S.M.
9. 11. 2023, 09.00
Deli članek:

Špansko princeso Leonor Asturijsko, ki je 31. oktobra postala polnoletna, so s slovesnim obredom priseganja ustavi razglasili za uradno naslednico njenega očeta, Filipa VI. Pozornost Špancev in svetovne javnosti je nenehno usmerjena vanjo, in to z velikimi upi, da bo okrepila ugled kraljeve družine in predstavljala državo v časih novih izzivov.

Shutterstock
Princesa Leonor

Za Špance je imel dogodek priseganja ustavi v parlamentu velik simbolni pomen. Prvorojenka sedanjega kralja Filipa VI. je postala polnoletna in že isti dan so jo s posebnim slovesnim obredom razglasili za uradno prestolonaslednico. Kralj je seveda še mlad in vitalen, star 55 let, in nikakor ne namerava zapustiti prestola. A za nasledstvo je zdaj poskrbljeno. Hči lahko od prisege naprej uradno postane kraljica v primeru smrti, odstopa ali nezmožnosti za opravljanje nalog sedanjega kralja.

Znamke, kovanec in zobni aparat

Princeso Leonor že od zgodnjega otroštva vzgajajo za vlogo, ki ji jo je namenila usoda. Zdaj je ta naloga zanjo postala še bolj obvezujoča. Na ceremonialnem dogodku je bilo veliko tudi drugačne simbolike, na primer princesina oprava na slovesnosti. Oblečena je bila v eleganten bel hlačni kostim, nosila je visoke pete in bila naličena. Elegance ni motil niti zobni aparat, ki ga mora princesa nositi v tem obdobju. Opazovalci so bili navdušeni: mlado dekle, ki postaja ženska, je tudi s svojo opravo dalo pomembno sporočilo modernosti in odločnosti, ki zre v prihodnost.

Dogodek je v živo spremljala nacionalna televizija, komentatorji so v studiu analizirali vsak del dogajanja. Po prisegi je prisotne in vso državo zajelo navdušenje. V parlamentu so prestolonaslednici namenili skoraj štiriminutni aplavz, zanj se je nasmejana bodoča kraljica prijazno zahvalila.

V parlamentu pa tudi na poznejšem sprejemu v kraljevi palači v Madridu so bili navzoči najvišji predstavniki oblasti, od sedanjega predsednika vlade Pedra Sancheza do prejšnjih prvih ministrov.

Ob prisegi so se spomnili dogodka, ko je leta 1986 na enak način pred isto ustavo prisegel njen oče. Tudi besedilo prisege se ni spremenilo in govori o zvestobi ustavni ureditvi in parlamentarni demokraciji ter osebni zavzetosti za njuno spoštovanje. Španci so si demokracijo v zgodovini priborili z veliko žrtvami, zato jo mora spoštovati tudi kraljeva družina, ki ima simbolno vlogo in nadaljuje zgolj zgodovinsko tradicijo monarhije. Ob prisegi so v Španiji izdali znamko s princesinim portretom in jubilejni kovanec.

Nagovor v štirih jezikih

Pri osemnajstih je princesa Leonor šele na pragu odraslosti po obdobju srečnega otroštva, a je že doslej opravljala nekaj kraljevskih nalog, kot so uradni obiski in odprtja nekaterih ustanov, prvi nagovori v javnosti in spremljanje očeta kralja na prireditvah. V javnosti je prvič spregovorila, ko je imela trinajst let, leta 2018 ob 40-letnici sodobne španske ustave. Leto dni pozneje je navdušila javnost, ko je na podelitvi nagrade fundacije Princese iz Girone v Barceloni javnost nagovorila v štirih jezikih: španskem, katalonskem, arabskem in angleškem.
Tako je postala tudi ljubljenka sonarodnjakov, ki o njej vedo skoraj vse: kako sta jo mama in oče, sedanja kraljica Letizia in kralj Filip VI., pospremila v vrtec, kako je preživljala običajne dni s sestro Sofijo, v središču pozornosti je na vseh dogodkih, kjerkoli se pojavi. Doslej je končala mednarodno srednjo šolo v Walesu, od septembra pa je vpisana na dveletno vojaško šolo v Zaragozi, kamor je odšla po tradiciji svojih predhodnikov, saj bo kot bodoča kraljica postala poveljnica oboroženih sil. Predvideno je, da se bo pozneje vpisala na eno od univerz v tujini.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 45, 7. november 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!