Svetilnik

Zavetišče za kolibrije

Katja Melik
10. 11. 2023, 06.00
Deli članek:

Catia Lattouf živi v stanovanju v glavnem mestu Mehike Mexico Cityju. Njeno stanovanje pa je prav posebno: spremenila ga je v zavetišče za kolibrije.

revija Jana
Zavetišče

Prvega poškodovanega ptiča je našla pred dvanajstimi leti, ko je žalovala za umrlim soprogom. »Kadar sem bila najbolj žalostna, je ta ptiček z imenom Gucci letal okoli mene in me spravil v dobro voljo. Gucci mi je spremenil življenje in odločila sem se, da jim pomagam,« se spominja. Odtlej je njeno stanovanje zavetišče za poškodovane kolibrije. Preštudirala je vso mogočo literaturo, se posvetovala z veterinarji in biologi ter postala prava skrbnica kolibrijev. 73-letnica je odločena, da bo svoje znanje in skrb prenesla na mlajše, tako da bi zavetišča za kolibrije lahko ustanovili tudi drugod.

Še več navdihujočih novičk iz rubrike Svetilnik vas čaka v reviji Jana, št. 45, 7. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Arhitekturna nagrada za dom upokojencev

Domovi upokojencev ne slovijo ravno kot arhitekturno fantastične stavbe. Nasprotno – navadno so dolgočasni kvadri. Toda Dom upokojencev John Morden v južnem Londonu je dobitnik arhitekturne nagrade Kraljevega inštituta britanskih arhitektov za najboljšo novo stavbo. Načrtoval ga je arhitekturni biro Mæ, po mnenju žirije pa prikazuje najboljše principe, ki človekovo bivanje povezuje z naravo. Dom je namenjen stanovalcem z demenco ter jim omogoča hkrati varnost in svobodo. Zasnovan je atrijsko okoli velikega drevesa, vse sobe pa imajo izhod na ta ograjeni vrt. Osrednji prostor je kavarna in soba za skupne dejavnosti, do katere imajo oskrbovanci zelo preprosto pot, po kateri se lahko orientirajo. Poleg tega je stavba iz lesa, ki še poudarja toplino in obkroženost za naravo. »Stavba je že sama po sebi terapevtska. Velika arhitektura je ustvarjena tako, da v njej človek raste. Ta dom je zasnovan natančno tako,« je še zapisala žirija.

V Romuniji bo največji evropski narodni park

200.000 hektarov divjine gozdov v romunskih gorah Făgăraș v Transilvaniji naj bi postalo največji evropski narodni park. Območje velja za enega največjih evropskih še nedotaknjenih gozdov, kjer živijo medvedi, risi in volkovi. Da bi gozdove obvarovali pred gospodarsko izrabo, so ustanovili Fundacijo za ohranitev Karpatov, v kateri skušajo z donacijami zbrati dovolj sredstev za odkup zemljišč in ustanovitev novega narodnega parka. »Ideja je, da bi park ne le varoval neokrnjeno naravo, temveč tudi ljudem, ki živijo na obrobju te divjine, omogočil trajnostni turizem ter s tem eksistenco in zmanjšal selitve ljudi v večja mesta,« pravi Răzvan Dumitrache, eden izmed dvanajstih soustanoviteljev fundacije. Donacije za nakup zemljišč zbirajo že od leta 2009. Doslej so odkupili približno tretjino površine bodočega parka, nadzorniki fundacije pa skupno skrbijo za približno sto hektarov gozda, saj so v to vključene tudi površine v državni lasti. Upajo, da bodo lahko v petih letih zaključili svojo misijo in ustanovili narodni park.

Francoski nogometaši na tekme z vlakom

Francoska nogometna zveza se je odločila, da bodo nogometna moštva na tekme potovala z vlakom. Pravilo velja za ekipe vseh francoskih lig, z vlakom pa bodo potovali, če pot do kraja tekme ni daljša od treh ur. V prihodnjih dneh se bodo z vlakom odpravile na tekme vse ekipe razen tistih iz prve lige, saj nogometna zveza še išče način, kako bi na javnem transportu varovali največje svetovne nogometne zvezdnike, ki igrajo v prvi francoski ligi. Odločitev nogometne zveze je v skladu s nedavno francosko prepovedjo domačih letalskih poletov med kraji, kjer je mogoče potovati z vlakom manj kot dve uri in pol. »Naša odločitev je pomembna za Francoze, saj bomo zgled: če lahko z vlakom potuje tako velik zvezdnik, kot je Kylian Mbappé, lahko to stori vsakdo,« pravi predsednik francoske nogometne zveze Philippe Diallo.

Pes je opozoril, da je lastnika zadela kap

Daines in Amanda iz kraja Spring v Teksasu sta se v nedeljo pred dobrim tednom presenečeno zbudila okoli petih zjutraj, ko je njun pes Axel neutrudno skakal po vratih spalnice, kot da bi želel na sprehod. Ko sta prišla v pritličje družinske hiše, pa je pes namesto do vhodnih vrat stekel k vratom spalnice njunega sina ter začel lajati. Odprla sta vrata in pretresena ugotovila, da je njunega 17-letnega sina Gabriela zadela kap ter da ne more premikati leve strani telesa. Nemudoma sta ga odpeljala v bolnišnico. Prispeli so še pravočasno, da so mu lahko dali zdravilo in preprečili hujše poškodbe možganov. V enem tednu se je Gabriel lahko vrnil v šolo brez hujših posledic. »Če naju pes ne bi prebudil, bi najin sin lahko končal na vozičku ali bi izgubil dar govora,« sta novinarjem povedala starša in dodala, da sta družinskemu ljubljenčku neizmerno hvaležna.

***null***