Zgodbe

Otroke (na)uči, ko šola odpove

Andreja Comino
1. 11. 2023, 06.00
Deli članek:

Ustvarili so prvega slovenskega inštruktorja matematike, ki temelji na umetni inteligenci.

Shutterstock
Rešilo nas bo samo kakovostno šolstvo.

Odličen poznavalec sodobnih tehnologij in umetne inteligence, ki jo uporablja v vsakdanjem življenju, rojen leta 1989, »stara duša« in človek z glavo in srcem na pravem mestu. Zagovornik kakovostnega izobraževanja, za katero je prepričan, da bi moralo biti na razpolago vsem. Za dobro leto se je zaprl v sobo in snemal razlage matematike ter jih dajal na splet. Odzivi so bili odlični, Andrej pa gre naprej. Z ekipo so izdelali platformo za inštrukcije, pri katerih jim pomaga umetna inteligenca.

A pot do spletne strani, ki danes pomaga stotisočim učencem, dijakom in študentom, se je začela pri – nogometu. »Bil sem običajen mulec, najprej navdušen nad košarko. Zaradi silnih uspehov zlate generacije Zahovića, Katanca in drugih pa sem ob prelomu tisočletja zapadel v evforijo in me je čisto premamil nogomet. Skoraj do konca srednje šole sem treniral v NK Svoboda; verjetno bi še dlje, če me ne bi ustavile poškodbe. Zaradi treningov sem moral biti med šolanjem na Gimnaziji Šiška v internatu, čeprav sem iz Ljubljane. To mi je omogočilo, da sem že zgodaj postal samostojen in razmišljal bolj s svojo glavo. Vedno sem vse želel početi na visoki ravni, zato nisem želel igrati v neki drugi ligi in sem se raje posvetil drugim stvarem,« pripoveduje Andrej, ki sta ga poleg žoge zanimala ekonomija in posel. Svojim staršem je zelo hvaležen za veliko svobode, podpore in zaupanja. Niti njega niti njegovega brata nista nikoli omejevala ali jima česa vsiljevala.

Po končani gimnaziji se je vpisal na ekonomsko fakulteto. Bolj kot teorija ga je zanimala praksa, zato se je odločil za smer podjetništvo. »Največ so mi dali profesorji in mentorji, ki so imeli svoja podjetja, kajti niso samo predavali teorije, temveč so jo tudi pokazali v praksi. Skušali so nas pripraviti, da razmišljamo širše od tega, da si po diplomi samo najdemo službo v Sloveniji; razmišljamo naj globalno. Polagali so nam na dušo, da je podjetništvo reševanje problemov, in če najdeš dovolj veliko ljudi z enakim problemom, boš od tega lahko tudi živel. To so bili časi, ko so se družbena omrežja in zagonska podjetja šele razvijala,« se spominja Andrej. Proti koncu študija se mu je porodila ideja, da bi počel nekaj v e-izobraževanju. Takrat na Youtubu še nisi mogel gledati dobrih vsebin. Med brskanjem po spletu je odkril, da nekatere ameriške univerze objavljajo predavanja na spletu, in se zaljubil v to idejo.

Mateja J. Potočnik
Andrej P. Škraba, avtor brezplačnih matematičnih lekcij na spletu

Rojstvo Astre

»Spraševal sem se, kaj bi lahko naredil, da bi pomagal drugim. In ker ima v prvem letniku ekonomije precej študentov zaradi matematike veliko preglavic z izpitom pri mikroekonomiji, sem se domislil, kako bi preprosto razložil ta predmet. Razlage sem posnel in jih objavil na Youtubu. To je bilo pred trinajstimi leti in posnetki so še vedno gor. Doživel sem zelo pozitiven odziv, sošolci so me začeli spraševati, ali bom naredil še kaj. To mi je dalo zagon, da sem posnel 50 teoretskih konceptov, pa tudi dovolj samozavesti, da se nisem spraševal, ali so posnetki v redu ali ne,« v smehu pravi Andrej. Posnetki so imeli čedalje več ogledov, mladi pa so mu pisarili, kdaj bo razložil še druge stvari. »Leto in pol sem tako sedel doma in cele dneve snemal razlage matematike. Lepo počasi, od začetka skozi vso snov osnovne in srednje šole. Posnel sem več kot dva tisoč petsto videov, vsi so bili zastonj,« pripoveduje. To si je lahko privoščil, ker je kot študent živel doma, pri starših.

Pred kamero v pižami

Snemal je z računalnikom, primere pa predstavljal na grafični tablici, s katero je pisal, in s posebnim programom zajemal zaslon. »Pišem s prosto roko, pa je videti kot digitalna tabla. Gre za zelo preprosto produkcijo. To je bila dobra odločitev, saj bi sicer moral skrbeti še za svoj videz, osvetljavo ... Tako pa sem občasno snemal kar v pižami in tega nihče ne ve,« se smeji. Matematike se je lotil, ker je njegova velika ljubezen; ves človeški razvoj sovpada z njenim razvojem. Matematika je jezik vesolja, ki je skupen vsem ljudem, da lahko razložijo svojo okolico. Romantično ji pravi kraljica znanosti, najbolj abstraktna, tu se vse začne; najčistejša interpretacija sveta je skozi enačbe. Posveča se ji ljubiteljsko. To pomeni, da spremlja razvoj, zanima ga, recimo, kdo je dobil Nobelovo nagrado za matematiko in fiziko. Če se pojavi zanimivo odkritje ali študija, jo skuša prebrati.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!