Zgodbe

Nikoli se ne nasmehnite krokodilu!

Jelka Sežun
4. 1. 2023, 06.30
Deli članek:

Pravijo, da kdor se smeji, dolgo živi, ampak ne, ne bomo vam na dolgo pridigali o blagodejnem vplivu smeha na zdravje ...

revija Jana
»Smejte se, kadar se le lahko, to je najcenejše zdravilo.« -  Lord Byron

»Ko se je prvo dete prvič zasmejalo, se je smeh razbil na tisoč koščkov, ki so se razleteli naokrog, in tako so nastale vile. Vsakič, kadar se zdaj rodi otrok, iz njegovega prvega smeha nastane vila,« razloži J. M. Barrie v Petru Panu. Smejemo se še vedno, tudi kadar ne delamo vil, smejali smo se, še preden smo se naučili govoriti, (čisto resno) pravijo znanstveniki.

Pravijo, da kdor se smeji, dolgo živi – resno, so delali hude raziskave – in to menda še posebno drži za rakave bolnike, tisti s smislom za humor navadno živijo dlje. Ampak ne bomo, ne, ne bomo vam na dolgo pridigali o blagodejnem vplivu smeha na zdravje – ker vemo, da veste: smeh krepi imunski sistem, zmanjšuje bolečino in stres, sprošča endorfine (kemikalije za dobro voljo), pomaga hujšati (žal le nepreverjena teorija), celo k izoblikovanju radiatorčkov na trebuhu naj bi pripomogel (čeprav, tragično, še vedno ne more v celoti nadomestiti telovadnice in prave prehrane). Škodljivih stranskih učinkov razen smejalnih gubic smeh ne povzroča. Pa včasih rahlo bolečino v trebuhu, če se predolgo smejite.

Shutterstock
Smejali so se, še preden so razvili govor.

Hoteli smo za vas ugotoviti, v kateri državi na svetu se najbolj smejijo, a se je pokazalo, da obstaja milijon povsem neznanstvenih anket, ki imajo vedno drugega zmagovalca (in sta to najpogosteje Amerika in Velika Britanija, ker očitno nihče ne preveri, kako neskončno zabavni smo lahko Slovenci), enkrat pa Paragvaj. Paragvaj!

Bomo pa povedali – če smo že začeli s Petrom Panom –, kdaj je dober trenutek, da se NE smejete: vse o tem izveste na YouTubu v pesmici Never Smile at a Crocodile (iz Disneyjeve risanke Peter Pan), ki zabičuje, da se ne smete nikoli nasmehniti krokodilu, tisti njegov široki nasmeh pomeni le, da pravkar premišljuje, kako bi vas požrl.

V veliki večini drugih situacij se je pa zelo priporočljivo smejati.

Stresamo smeh

Vsak od nas uporablja več različnih vrst smeha in slovenščina trdo dela, da zabeleži vse variante. Tule so sinonimi, ki jih h geslu »smejati se« ponuja spletni slovar Fran: regljati se, rigati se, smešiti se, režati se, smejčkati se, smeškati se; in še delni sinonimi: hahljati se, hihitati se, hohotati se, smehljati se, krohotati se, rezgetati se, stresati smeh.

Se živali smejijo?

Absolutno. Ne vemo sicer, ali imajo živali smisel za humor (čeprav se zdi, da posnetki mačk na TikToku in Facebooku to teorijo odločno podpirajo), vemo pa, da mnoge živalske vrste med igro spuščajo glasove, ki so ustreznica našega smeha. Tudi človeški smeh naj bi se najprej porodil med igro, šele pozneje smo ga prenesli tudi v vedenje, ki ni povezano z igranjem. V nasprotju z ljudmi pa se živali večinoma smejijo po tihem, zvok je namenjen le partnerju pri igri. Sklepajo, da je živalski »smeh« varovalni mehanizem, ki sporoča, da gre le za igro, da se prijateljsko ruvanje ne sprevrže v pravo bitko.

V nedavni raziskavi so znanstveniki našteli 65 živalskih vrst, ki se med igro »smejijo«. Večinoma so to sesalci, vmes pa sta tudi dve vrsti ptic, avstralska sraka in novozelandska papiga kea. Ribe, dvoživke in reptili se ne smejejo, nekateri znanstveniki celo dvomijo, ali se sploh znajo igrati. Najbolj razigrani smejalčki so primati, strastne smejalke pa so tudi podgane (le da jih ljudje ne slišimo, ker so to 50-kHz ultrazvočni klici), ki se ne smejijo le med igro, tudi hudo žgečkljive so.

Dolgosmejčki

Najbolj sveži rekord v dolgotrajnem smejanju je iz lanskega maja, ko se je Indijec Sunilkumar S. V. nepretrgoma smejal štiri ure, eno minuto in šest sekund. Potem se mu je pa nehalo zdeti smešno, domnevamo. Je pa prepričljivo zrušil še sveži rekord rojaka Rajendre Kumarja, ki se je januarja lani presmejal skozi tri ure, 47 minut in 54 sekund, pred tem je pa dolgo – od leta 2010 – nepotolčen stal rekord Etiopijca Belachewa Girme: 3 ure in šest minut.

Ne poskušajte tega sami doma (ali pač?), zadnja dva sta profesionalca, Rajendra Kumar je mojster smejalne joge, Etiopijec pa je tudi mojster smeha in vodja neprofitne organizacije Smeh za vse. Zgodovina ne poroča, kakšne so smejalne kvalifikacije najnovejšega rekorderja, vemo pa, da je rekord postavil na svetovni dan smeha, ki je bil lani 1. maja. Praznik, ki sicer, nepredstavljivo, ni dela prost dan, slavimo (že od leta 1998) vsako prvo nedeljo v maju in bo letos padel na 7. maj. Kdo si ga je izmislil? Indijci, jasno.

Ne zaupajte človeku, ki se rumeno smeje

Obstaja fraza »rumeni smeh«, ki pa ni povezana z rumeni zobmi ali potencialno zlatenico smejalca, rumeno se smejati (rire jaune) v francoščini (in menda je podobno tudi v arabščini) pomeni prisiljen, nenaraven smeh.

  Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023

revija Jana
Jana, št. 1, 3. 01. 2023