Nasveti

Na določene dni je preprosteje hujšati

Lara Jelen
4. 1. 2023, 06.00
Posodobljeno: 4. 1. 2023, 09.13
Deli članek:

Naš tradicionalni koledarček hujšanja po luni je tokrat za bralce pripravila astrologinja Urška Osolnik, ki se tudi sama trudi čim bolj redno držati delnih postov.

revija Jana
Hujšanje po luni

Ob mlaju in polni luni izbira tekočo in lahko prebavljivo hrano, še bolj pa je na to pozorna v času mrkov. Niti ne toliko zaradi hujšanja, nam je zaupala, ampak bolj zaradi razstrupljanja ter ohranjanja notranjega ravnovesja. In kako si lahko sami pomagamo, če želimo doseči eno, drugo ali pač oboje, vitkejše in bolj zdravo telo?

foto: ANJA PAPUGA, SHUTTERSTOCK

»Luna je že od nekdaj eno izmed najbolj opazovanih nebesnih teles. Starodavni astrologi so jo skupaj z njenimi cikli rasti, upadanja ter ponovnega rojstva in obnavljanja povezovali z vsem življenjem na Zemlji. Hujšanje in prehranjevanje ob upoštevanju luninih men je poleg splošnega mesečnega cikla prav tako močno povezano z našim osebnim luninim ciklom (lunin položaj v času našega rojstva), ki je za vsakega od nas drugačen. Avstralska športna nutricistka in astrologinja Kira Sutherland v svojem delu s klienti opaža, da ima veliko boljše rezultate, če povezuje terapijo in diete z osebnim luninim ciklom. Astrologinja Mihaela Malečkar pa v svoji dolgoletni praksi ugotavlja, da so tisti, ki imajo luno v vodnih znamenjih, še bolj občutljivi na lunine vplive in je tako zanje prehranjevanje, prilagojeno luninim menam, še posebej učinkovito,« omeni Urška Osolnik. Sama ob uživanju lahke hrane opaža, da tudi veliko lažje razmišlja in piše, vse, kar je povezano z mentalnim, se ji zdi takrat lažje.

ANJA PAPUGA
astrologinja Urška Osolnik

Obudimo svojo naravno povezanost z vesoljnim redom. »Z luninim ciklom lažje ozemljimo in združimo splošno lunino časovnico z našo osebno, telesno časovnico in tako povežemo ter obudimo naravno človekovo povezanost z vesoljnim redom. Bistveno je sledenje ciklu in opazovanje. Zelo priporočljivo je, da tudi zapisujemo svoje ugotovitve. Ugotovili boste, da ob določenem času v mesecu lažje izvajamo post ali dieto, pa tudi fizične aktivnosti. V nekem drugem delu se po drugi strani težje upremo hrani in se držimo navodil. Prav tako nas včasih post poživi, drugič pa se nam zdi, da smo po njem še bolj utrujeni. Obstajajo splošne smernice, kdaj je večja verjetnost za vsa ta doživljanja, vendar je osebni pristop najpomembnejši, da pridemo do konstruktivnih in predvsem dolgoročnih rezultatov. Zato je priporočljivo mesec ali dva nekoliko eksperimentirati s splošnimi smernicami, po katerih sčasoma uravnamo svojo notranjo uro, ki nam jo pomaga ozavestiti in začrtati luna s svojim ciklom, ter na podlagi tega prilagodimo svoje prehranjevalne navade in aktivnosti,« svetuje.

Aktivnejši ob rastoči luni. »Rastoči del luninega cikla simbolno nakazuje rast vsega na zemlji. Tudi mi tedaj nekako rastemo. Tekočine v telesu se gostijo. V času prvega luninega krajca je še pomembnejše, da uživamo kakovostno in polnovredno hrano, saj jo naše telo hitreje absorbira. Je pa to hkrati čas, ko imamo v splošnem več energije in zagona, se pravi, da vse to lahko tudi hitreje porabimo, ker smo aktivnejši.«

Razstrupljanje ob padajoči luni. »Padajoči del luninega cikla (zadnji lunin krajec) nakazuje splošen upad. Energije je počasi vse manj, najmanj jo je par dni pred mlajem. Takrat gre hrana lažje skozi nas. Pri postenju pa se telo hitreje razstruplja.«

Postenje ob mlaju in ščipu. »Najpogosteje govorimo o postu v času mlaja in ščipa. Takrat manjši vnos hrane v telo deluje prečiščevalno in blagodejno na vseh nivojih, ne samo telesnem. Lahko se postimo v pravem pomenu besede in smo le na vodi, ali pa se odločimo, da bomo uživali tekočo in lažje prebavljivo hrano, kot so čaji, sokovi in zelenjavne juhe. Post je najbolj priporočljiv 12 ur prej in 12 ur po dovršitvi mlaja ali ščipa (točne ure najdete v tabeli). Načeloma velja, da se je težje držati strogega posta v času polne lune oziroma ščipa.« Vendar je lahko to različno za vsakega človeka, poudari sogovornica in še enkrat svetuje, da izberete svojo pot. »Morda boste ugotovili, da ob mlaju brez večjih težav zdržite samo ob vodi, v času polne lune pa je to veliko večji izziv. Na podlagi ugotovitev nekoliko prilagodite post. Pomembno je, da opazujete in spremljate svoje telo.«

Shutterstock
Lahko se postimo v pravem pomenu besede in smo le na vodi, ali pa se odločimo, da bomo uživali tekočo in lažje prebavljivo hrano.

Na začetku bo potrebne nekaj vztrajnosti. »Cilj je, da se dlje držimo teh ritualov, kar je dolgoročno lahko zelo težko, če se nam telo močno upira. Seveda je to vedno izziv in potrebujemo vztrajnost in voljo, še posebno na začetku. Še pomembnejše za odločitev, kdaj bomo imeli strog post in kdaj ga bomo nekoliko prilagodili, pa je rezultat, ki pride po postu – kakšno je naše počutje po njem. Opazujmo, kako po postu delujemo, koliko veselja imamo do dela in drugih aktivnosti, kakšna sta prebava in spanec ter splošna spočitost. Če se vedno po postenju počutimo utrujeni, z občutkom teže v okončinah in brez energije, verjetno to ni prava pot za nas in raje izberimo manj strogo dieto. Cilj je, da nas post poživi in razbremeni, da imamo po njem več volje in energije – še posebej, če so to krajši, manj zahtevni posti, ki jih izvajamo večkrat na mesec.


Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023

revija Jana
Jana, št. 1, 3. 01. 2023