Zgodbe

Kako ti jajca spremenijo življenje

Urška Krišelj Grubar
1. 12. 2015, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Terorist v vaši kuhinji ali ...

Tretjina vseh bolezni izhaja iz možganov. Na svetu ima vsak četrti diagnozo Alzheimer, v Sloveniji jih je 32.000. Zdravila za to ni, nujna je preventiva. Tihi ubijalci naših možganov so ogljikovi hidrati in sladkor. Pa ne gre samo za demenco. ADHD, depresija, migrena, anksioznost, debelost, spremembe razpoloženja in še bi se našlo kaj, kar nam povzroča lepko, kot je gluten duhovito poslovenil Branko Gradišnik. Po knjigah Paleorecept (Robb Wolf, 2012) in Mastna laž (Robert Lustig) smo dobili še tretjo, Požgani možgani (David Perlmutter, založba Umco). Še eden, ki je dregnil v osje gnezdo in preživel.

Najprej tole: ugotovili so, da so ženske, ki so okrog pasu dodatno obložene, v za 30 odstotkov večji nevarnosti, da bodo bolehale za migreno kot tiste, ki tega dodatnega trebušnega sala nimajo. Če vas pestijo glavoboli, je pomembno, da redno in dovolj spite, imate redne obroke, se dovolj gibate, ste pozorni na čustven stres, pravzaprav že na vznemirjenost. Predvsem pa se izogibajte lepku.

Hura za ocvirke. O antijunaku lepku smo najprej prisluhnili na tiskovni konferenci. Sedli smo h gospodu,  kasneje smo izvedeli, da je prijatelj prevajalca Branka Gradišnika. In ta gospod Lado nam je zaupal,  da se nekaj let ni več počutil domače v svojem telesu, saj se mu je nabralo preveč sala okrog pasu, holesterol  mu je nagajal, pa je obiskal svojega prijatelja v Bratislavi. In ta ga je navdušil za Perlmutterjevo dieto. Ki pravzaprav sploh ni dieta. Že po nekaj tednih je opazil spremembe. Pred tem jajc skoraj ni jedel, zdaj, ko jih ima vsak dan na jedilniku z ocvirki vred, pa se mu je  krvna slika tako izboljšala, da še sam ne more verjeti. Zato je prišel, da mu bomo drugi verjeli. In po ocvirke. Te mu je Branko prinesel iz Bratislave. Take, nič zapakirane, v »ajmarčku« ... No, tistega dne, ko je uradno izšla knjiga Požgani možgani, so bili ocvirki sploh glavni. Z jajci še posebej slastni.

Mi smo knjigo prebrali in že navdušeno iščemo domače ocvirke ter kokošja jajca iz talne reje. Ta knjiga nam bo spremenila pravila igre, obljubljata avtor in prevajalec. S Perlmutterjevim  programom si bomo lahko pomagali pri ADHD, anksioznosti in kroničnem stresu, črevesnih tegobah, celiakiji, razdražljivem črevesju, debelosti, depresiji, diabetesu, epilepsiji, kroničnih glavobolih, migrenah, motnjah v razpoloženju, nespečnosti, težavah s pomnjenjem,  osredotočanjem in koncentracijo, Tourettovem sindromu, vnetjih, vključno z artritisom, pa še kaj bi se našlo.

Članek v celoti preberite v reviji Zarja št. 24, 1.12.2015