Zgodbe

Božje znanje Radovana Starca!

Jana
24. 4. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prof. dr. Radovan Starc, predstavnik uradne medicine, je avtor knjig Zdravje in poslovna uspešnost skozi meditacijo, Zdravljenje z bioenergijo?-Človek v vesolju in poslednjo Zdravljenje z bioenergijo po metodi Zdenka Domančića. To metodo je preveril tudi na sebi

»Prosim, da me predstavite kot predstavnika uradne medicine,« je poudaril specialist interne medicine, kardiolog (intervencijska kardiologija) in izredni profesor dr. Radovan Starc, človek, ki je objavil več kot sto publikacij, v zadnjih dveh letih pa napisal tri posebne knjige. Teme, ki se jih je lotil in so nenavadne samo na prvi pogled, odkrivajo široko razmišljujočega človeka, ki si želi deliti znanje in pojasniti skrivnosti vesolja (pred leti se je ukvarjal z letalsko in vesoljsko medicino), kvantne fizike, bioenergije in človekovega biopolja. Zato je napisal tudi knjige Zdravje in poslovna uspešnost skozi meditacijo, Zdravljenje z bioenergijo? – Človek v vesolju in poslednjo, čisto svežo, Zdravljenje z bioenergijo po metodi Zdenka Domančića. »To metodo sem preizkusil in preveril na sebi: o njej pišem, ker želim pomagati ljudem.«

Kako vas je, zdravnika, sploh potegnilo v delovanje človeka skozi energije?
Zelo zanimivo vprašanje, hvala. Moram se vrniti na transcendentalno meditacijo, ki je najboljša duševna tehnika proti stresu, hkrati je tudi samozdravilna tehnika. Gospod Ramadani, o katerem sem pisal, je imel velik tumor na koži glave, lipom. Rekel sem mu, da ga bom operiral ali da mu priporočim plastičnega kirurga, a je odgovoril, da ga bo odstranil s transcendentalno meditacijo in da bom naslednjič sam videl rezultat. Vrglo me je na zadnjico, mislil sem, da govori pravljice. No, po približno štirih tednih je prišel brez tumorja. Nisem mogel verjeti, tumor je bil prej tako velik, da se ni mogel niti česati: pogledal sem natančno, nobenega šiva ni bilo, torej tudi posega ne, in začelo me je zanimati, kako si je odstranil tumor. Povedal je, da z meditacijo in da gre za povezavo z vesoljem. Saj sem vedel, da ta energija obstaja, ker smo vsi iz istega testa: naša galaksija je le ena od milijarde drugih, samo v naši galaksiji je nekaj deset takšnih planetov, kot je Zemlja.
Kaj se dogaja, ko človek izvaja transcendentalno meditacijo?
Z njo spremenite možganske valove. Je naravna, znanstveno podprta in v praksi potrjena miselna tehnika, ki upočasni elektromagnetno valovanje v možganih in nas popelje v stanje globoke sproščenosti in visoke budnosti hkrati. Možgansko valovanje merimo v hercih (Hz), z nihaji v sekundi: možgani valovijo od 0,5 Hz v globokem spanju do 30 Hz v največji budnosti, pravzaprav razburjenosti. S transcendentalno meditacijo dosežemo idealnih 8 Hz oziroma tako imenovano alfa stanje, v katerem je miselni potencial največji.
Obenem se uravnotežita leva in desna možganska polovica?
Leva in desna, pa tudi spredaj in zadaj – poenoti se. Osem Hz je resonančna frekvenca v Schumannovi votlini, to je prostor, bolje rečeno ogromen električni obroč, ki je osemdeset kilometrov nad zemeljsko površino: nabit je z elektriko, z visoko napetostjo, ki je posledica stalnih bliskov, sto na sekundo se jih sproži. S tem poljem se je pred več kot sto leti ukvarjal tudi Nikola Tesla in ugotovil, da je to prostor, po katerem lahko brezžično pošlješ energijo, ne da bi se ta izgubila. V tej votlini se gibljejo elektromagnetni valovi zelo nizkih frekvenc skorajda brez izgube energije, med njimi televizijska in radijska, pa vaša misel, tudi valovanja zdravilcev in meditantov, tu poteka zdravljenje na daljavo. Ta votlina je polje največje pameti, je Stvaritelj, sila. To enotno polje je zelo močno, zelo pametno, ta energija je informirana: če se z njo povežeš, se lahko ozdraviš, saj je ta frekvenca zdrava in zdravilna za vsa živa bitja – vsi sesalci imajo v glavi frekvenco 8 Hz, tudi mi.
Je to polje, ki ga nekateri imenujejo Bog, drugi ustvarjalna sila?
Ja. Nekateri od tistih, ki govorijo o Bogu, ne vedo, kaj to pomeni: Bog ni možak na dveh nogah, ampak je po mojem mnenju informirana energija. Testno vprašanje Domančića takrat, ko sva se dogovarjala o pisanju knjige, je bilo, ali verjamem v Boga. Odgovoril sem, da ne gre za vprašanje, ali verjamem; da vem, da Bog je, vendar ga drugače dojemam. Zame je stvaritelj enotno polje vseh naravnih zakonov.
In človek se poveže z njim v alfa stanju?
Tako je. A pomemben je tudi namen, povezati se je treba z namenom: če intenzivno mislite, recimo z namenom, da vas pokliče direktor Shella, ker se pač ukvarjate s prodajo nafte, se to zgodi. Založniku moje knjige Petru Antunoviću, ki ima vnuka na Finskem in mu je hudo, ker so daleč, sem rekel, naj se samo umiri in intenzivno misli na to, da ga pokličejo – čez pol ure mi je javil, da so ga poklicali.
Misel je izredno močna!
Misel je energija, ki gre v ta prostor in kroži. Ljudje ne razumejo dveh stvari, ki so na dlani: od Ljubljane do Sydneyja potrebujemo z letalom, na primer, šestnajst ur, televizijski prenos pa steče v isti sekundi. Sliko, ki jo posnameš, pretvoriš v elektromagnetno valovanje v manj kot sekundi in v manj kot sekundi se tu to valovanje pretvori v zvok in sliko … Zdenko Domančić dela enako. Zna!
Kaj je potemtakem pretvornik pri zdravljenju na daljavo?
To gre pa neposredno, noben pretvornik ni potreben. Misel je dovolj. To je vrhunska znanost, Domančić pravi, da bi tega lahko naučil tudi mene. Je zelo benevolenten, širi svoje znanje, ima tečaje, njegova največja želja je, da bi se tega naučil vsakdo.
Ko smo ljudje pod negativnim stresom, smo na visokih frekvencah, v beta stanju – to nam škodi, stres je sprožilec bolezni?
Drži. A ljudje slabo razumejo stres, mislijo, da je to neki kamen na glavi (nasmeh). A stres najprej naredi v glavi nered in aktivira primarne strukture, boj za obstanek – namesto kreativnega razmišljanja, spomina, mišljenja. Sproža strah, a ta avtomatizem se je razvil v milijonih let. Če hočete umiriti možgane, je ključno, da se umirite: vseeno je, ali barvate fuge, se ukvarjate s pisanjem in tako preusmerite misel, greste na sprehod … Ocenjuje se, da je 70 do 90 odstotkov sodobnih bolezni ali obiskov pri splošnem zdravniku povezanih s stresom. Tudi bolečina v križu, zaradi katere ljudje najpogosteje izostajajo od dela, je posledica težav v glavi.

Več v Jani št. 17

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ