Zgodbe

Otroci le za bogate?

Mateja A. Hrastar
24. 4. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Recesija ni primeren čas za razmišljanje o družini. Toda ravno med recesijo se je v Sloveniji zgodil mini baby boom, saj se je leta 2010 rodilo največ otrok v zadnjih 21 letih. Sedaj se zdi, da bo tega konec.

Recesija ni primeren čas za razmišljanje o družini. Toda ravno med recesijo se je v Sloveniji zgodil mini baby boom, saj se je leta 2010 rodilo največ otrok v zadnjih 21 letih. Sedaj se zdi, da bo tega konec. Se bodo starši res odločali za manj otrok zavoljo materialnega položaja?

Koliko stane otrok? »Imava dva otoka, vedno sva si želela tri,« pravita Sandra in Andrej Mejaš. Oba sta sredi tridesetih let, imata zaposlitev v gospodarstvu s povprečnim dohodkom srednjega razreda. Otroka sta stara pet let in tri leta. Živijo v trisobnem stanovanju, v manjšem kraju slabih deset kilometrov od prestolnice. Za stanovanje bosta še osem let plačevala kredit. Živijo povprečno življenje srednjega razreda. Dvakrat na leto gredo na počitnice, imajo dva avtomobila, otroka imata spodobno skladovnico igrač in oblek. »Pred letom dni sva začela delati na tretjem otroku, a so naju nenadoma obšli dvomi,« je razložila Sandra, »pravzaprav bolj mene. Prej nikoli nisem razmišljala o tem, niti pred prvim otrokom nisem pomislila na to, da kaj pa če ne bova imela dovolj sredstev, da ga preživiva. Sedaj pa ... ne vem, mogoče je za to kriva celotna klima v družbi. Kot da bi nekaj kljuvalo v meni in mi govorilo, da ni pravi čas še za enega otroka.« Zaradi tega dvoma sta misel o tretjem otroku za nekaj časa odložila. »Imava na voljo še nekaj mojih bioloških let, tako da lahko še malo počakava, da bo klima ugodnejša,« se potolaži Sandra. Demografi bi temu rekli, da gre za tipično odloženo rojstvo, ki ni nujno, da se bo v prihodnosti uresničilo.
V zadnjih letih Slovenija res nima problemov z rodnostjo. V letu 2010 je bilo rojenih 22.343 otrok, podobne številke so tudi za leto poprej in lani. Po dolgem času ima Slovenija končno naravni prirastek. Toda vse več parov se kot Sandra in Andrej sprašuje, ali je čas ugoden še za enega otroka. Večina staršev v dvomih – vsaj če gre soditi po razpravah na forumih – kot razlog proti drugemu ali tretjemu otroku navede ekonomski položaj. Podobno opažajo v drugih državah. V Veliki Britaniji so lani v raziskavi odkrili, da si skoraj 60 odstotkov staršev edinca ne more privoščiti drugega otroka, ker pravijo, da so prerevni. Podoben odstotek staršev z dvema otrokoma se zaradi istega razloga ne odloči za tretjega. Izračunali so, da skrb za otroka do 21. leta v Britaniji stane okoli 322.000 evrov, s šolnino vred. Podobno številko so dobili v ZDA – za otroka družine srednjega razreda potrebujejo 168.000 dolarjev, brez šolnin za študij. Če k temu prištejejo še fakulteto, so hitro na 300.000 dolarjih. Pri nas so pri časniku Finance pred petimi leti izračunali, da je skrb za otroka do 25. leta ocenjena na 125.000 evrov. Lani so naredili nov izračun in ugotovili, da bi se stroški otroka povišali za okrog 16 odstotkov ter da bi skrb za otroka do 25. leta stala 145.000 evrov.

Več v Jani št. 17, 24.4.2012