Zgodbe

Raje stori in ne govori!

Dejan Ogrinec
24. 4. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vemo, da zdaj jemo hrano, ki je ni še nihče v zgodovini človeštva, ne vemo pa, kako sodobna živila vplivajo na zdravje, mišljenje in počutje. Kako se tisto, čemur rečemo hrana, predeluje in prideluje, raje nočemo vedeti.

Vemo, da zdaj jemo hrano, ki je ni še nihče v zgodovini človeštva, ne vemo pa, kako sodobna živila vplivajo na zdravje, mišljenje in počutje. Kako se tisto, čemur rečemo hrana, predeluje in prideluje, raje nočemo vedeti. Vse bolj pa se zavedamo, da le ekološka pridelava zagotavlja nacionalno in zdravstveno varnost. Splošna zavest se dviga. In da bi pokazali, kako priti do 100-odstotne lokalne samooskrbe in neodvisnosti, so krajani treh občin in enajstih krajevnih skupnosti Sorškega polja stopili skupaj ter začeli delovati. V nasprotju z dogajanjem v politiki, kjer se jim nič ne uspe dogovoriti, so se vključili k akciji Štafeta semen, Oskrbimo Slovenijo in se lotili dela. Ustanovili so društvo Sorško polje, približajmo se naravi.

Sorško polje je na desnem bregu Save, med Kranjem, Medvodami in Škofjo Loko. Razdeljeno je na 11 krajevnih skupnosti. To je ravno polje na rečnem ledeniškem produ, ki ga je skozi čas nanesla Sava. Polje ima velike zaloge podtalnice, ki je precej onesnažena, vendar se stanje z gradnjo kanalizacije na posameznih območjih, z zbiranjem in odvozom odpadkov ter zmanjševanjem industrije že izboljšuje. Na tem območju je močno razvito konvencionalno kmetijstvo, v katerem prevladuje govedoreja (v hlevih) in močan poudarek je na pridelavi mleka. A ker se v zadnjih letih vedno več govori o ekološki pridelavi zelenjave, poljščin in vzreji živine, samooskrbi, lokalni pridelavi, varovanju okolja in skrbi za zdravje ljudi, je vzklila ideja, da Sorško polje, ki ima odlično zaledje za porabo ekološko pridelane hrane in možnosti za razvoj ekološkega turizma, približajo spet naravi.

Korenite spremembe že čez dve leti? »Kot miselno svobodni in ozaveščeni državljani lepe Slovenije trdno verjamemo, da lahko skupina predanih posameznikov veliko in odločilno prispeva k spremembam v družbi. Zato že dobre pol leta prostovoljno soustvarjamo civilno iniciativo. Vključili smo se v gibanje Oskrbimo Slovenijo in spremljamo aktivnosti v Ekoci. V tej začetni fazi je naš namen ozaveščanje javnosti o pomenu samooskrbe s hrano in v nadaljevanju ponuditi rešitve za dosego tega cilja. Projekt poteka v sodelovanju z nekaterimi društvi in vsemi enajstimi krajevnimi skupnostmi, namen pa je spodbuditi prebivalce Sorškega polja in seveda preostale, da storimo nekaj za zdravje z uživanjem zdrave, ekološke hrane ter za varstvo svojega okolja z ekološkim načinom pridelave poljščin, zelenjave in reje živine,« je izjavil Matjaž Jerala, sicer gradbenik. Ko je ostal za nekaj časa brez službe, je dojel, da lahko še vedno nekaj stori zase, še več za druge. »Naučil sem se, da moraš v tistem (usodnem) trenutku takoj imeti v rokah idejo, kam boš peljal življenje, če ne, se kaj hitro vdaš nepotrebnemu čakanju in depresivnosti. Dosti bolje se organiziraš, če si vnaprej pripravljen na spremembe, kot po tem, ko si v vanje prisiljen.«

Več v Jani št. 17, 24.4.2012