Zgodbe

Človeške celice v hrani in pijači?

Tina Horvat
24. 10. 2012, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po svetovnem medmrežju je krožilo sporočilo, da nekatera velika prehranska podjetja v svoje izdelke dodajajo celice in tkivo abortiranih fetusov.

Čeprav se sliši povsem neverjetno in čeprav ni nobenega razloga, zakaj bi recimo nekdo v čaj, napitke, piškote, žvečilke ali bonbone dodajal človeške fetuse, smo zadevo raziskali. Zlorab celic človeških zarodkov v zgodovini namreč niti ni bilo tako malo. V tem primeru se je sicer izkazalo, da gre za spretno manipulacijo, ki pa vseeno vsebuje seme resnice. Zarodkov namreč ne uporabljajo za dodatek v prehrani, temveč za testiranje različnih dodatkov v hrani in preverjanje, kako vplivajo na človeški organizem. 

»Sploh veste, koliko fetusov ste že pojedli s hrano in pijačo, še posebej če jeste in pijete izdelke Pepsi, Nestle in Kraft? Ali veste, da je Obamova vladna agencija potrdila in dovolila, da Pepsi-Cola nadaljuje z uporabo ledvičnih celic abortiranih fetusov v njihovih izdelkih zaradi izboljšanja okusa, in je ameriški predsednik v njihovo podporo celo javno pil pepsi- colo? Ali veste, da pri zunajtelesnih oploditvah kot presežek ostaja na milijone neuporabljenih zarodkov, ki končajo v vaši prehrani in pijači?« To je le nekaj strašljivih podatkov, ki jih lahko vsak najde ob vsakdanji uporabi svetovnega spleta.

To so grozljive izmišljotine. Na komisiji za medicinsko etiko nam je strokovni član komisije Tone Žakelj povedal, da so zarodki v Sloveniji in v vseh civiliziranih državah namenjeni izključno spočetju z biomedicinsko pomočjo ter zamrznjeni in skrbno shranjeni po zakonu o OBMP, splavljene zarodke pa prav tako skrbno uničijo. Dostop do njih je strogo omejen. Na komisiji tudi zagotavljajo, da je uporaba zarodkov v prehrani in pijači popolnoma nesmiselna, saj ni nobenega razloga za to. Tkivo zarodka namreč nikakor ne more izboljšati okusa živil. Zlorab zarodkov je sicer bilo že veliko, vendar so se dogajale v nedovoljenih medicinskih raziskavah, in to takrat, ko še ni bilo tako stroge regulacije, kot je sedaj. »Gre za grozljive izmišljotine, ki samo begajo ljudi,« je še povedal Tone Žakelj.

Pa vendar, celice zarodkov uporabljajo v komercialne namene. Vendar pa vse skupaj le ni čista izmišljotina. Širjenje laži, da živila in pijače vsebujejo tkiva splavljenih zarodkov, je sicer huda manipulacija z izrazito škodljivimi nameni proti družbam, ki jih omenjajo, in nobenega razloga nimamo, da bi mislili, da bi kakršnokoli človeško tkivo lahko prišlo v našo hrano ali pijačo. 


Več preberite v tiskani izdaji revije Jana (št. 43, izid: 23.10.2012).