Nasveti

Piknik brez posledic

Andreja Comino
23. 6. 2024, 04.00
Deli članek:

Neoporečnost hrane ni odvisna samo od proizvajalca in prodajalca, marsikaj gre lahko narobe tudi pozneje, ko jo pripeljemo domov, pripravimo in zaužijemo. EFSE (Evropska agencija za varnost hrane), ki pripravlja neodvisne znanstvene nasvete o tveganjih v zvezi s hrano, želi s kampanjo #Safe2EatEU pomagati ljudem z nasveti, na kaj moramo biti še posebej pozorni. Tudi ali še posebej v sezoni piknikov. Tekst: ANDREJA COMINO

revija Jana
Poskrbimo za varnost živil

V Slovenji je že dvajset let uzakonjena sledljivost v prehranski verigi, to pomeni, da so točno znane podrobnosti za čisto vsak člen v prehranski verigi: kako pride hrana z njive do mize, kje so bile pridelane surovine, kdo vse je bil vpleten v njihovi pridelavi. Certifikati so dodatna vrednost proizvajalcev in pričajo, da so bile uvedene še dodatne zahteve (na primer ekološko kmetijstvo) in
pregledane pri neodvisnih institucijah. So dodatno zagotovilo varnosti in kakovosti. Zato je na embalaži vedno smiselno preveriti, katere prostovoljne oznake so navedene.

Velikokrat ne vemo, kako s hrano ravnati doma
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) lahko nevarna hrana, ki vsebuje škodljive bakterije, viruse, parazite ali kemične snovi, povzroči več kot dvesto bolezni – od driske do raka. Zato je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil – poskrbeti za čistočo, živila ustrezno shranjevati, jih dobro toplotno obdelati, shranjevati na ustrezni temperaturi in uporabljati čisto (pitno) vodo. Tako lahko že z nekaj osnovnimi pravili, ki jih uvedemo v domačo kuhinjo, preprečimo zastrupitve in okužbe ter poskrbimo, da bodo naši bližnji varni pred boleznimi, ki se prenašajo z živili.

Osnovna pravila za varno pripravo hrane
1. Pazite na čistočo
o Pred ravnanjem z živili si umijte roke; pogosto si jih umivajte tudi med pripravo hrane.
o Umijte si roke po vsaki uporabi stranišča.
o Očistite in razkužite vse površine ter opremo, ki jih uporabljate za pripravo hrane.
o Poskrbite, da delovne površine in hrana ne pridejo v stik z žuželkami, škodljivci ter drugimi živalmi.

2. Ločite surovo od kuhanega
o Surovo meso, perutnino in morske sadeže ločite od drugih živil. Velja tudi pravilo, da piščanca, ki ga nameravate skuhati ali speči, pred pripravo ne spirate pod vodo, temveč daste neposredno v posodo. Toplotna obdelava uniči mikroorganizme, izpiranje pod vodo pa jih zaradi škropljenja vode raznese po kuhinjskem pultu, kjer se lahko razmnožujejo.
o Za ravnanje s surovimi živili uporabljajte ločeno opremo in pripomočke, kot so noži, sklede in rezalne deske.
o Živila shranjujte v ločenih posodah, da preprečite stik med surovo in pripravljeno hrano. To je še posebej aktualno poleti, v času piknikov.

3. Poleti v trgovino s hladilno vrečko
o Ko se z živili odpravite iz nakupovalnih središč in jih daste v razbeljen avto, se jim močno spremeni sestava. Zavarujte jih tako, da jih hranite v hladilni vreči ali torbi.

4. Živila dobro toplotno obdelajte
o Živila, zlasti meso, perutnino, jajca in morske sadeže, dobro toplotno obdelajte.
o Živila, kot so juhe in enolončnice, zavrite in se prepričajte, da dosežejo temperaturo 70 °C. Pri mesu in perutnini se prepričajte, da so sokovi bistri in ne rožnati. Po možnosti uporabite termometer.
o Kuhana živila dobro pogrejte.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 25, 18. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!