Nasveti

Natrij in atopični dermatitis: Več soli, več srbečice

T. N. S.
22. 6. 2024, 05.00
Deli članek:

Natrij, ki ga v največji količini v telo vnesemo s soljo, pripomore k razvoju atopičnega dermatitisa in poslabša njegove simptome.

revija Jana
Srbečica

Nova študija, objavljena v reviji JAMA Dermatology, kaže na povezavo med vnosom natrija in tveganjem za razvoj atopičnega dermatitisa. Študija je tudi pokazala, da so višje ravni natrija povezane z bolj izraženimi simptomi.

Atopični dermatitis, znan tudi kot ekcem, je kronično vnetno stanje kože. Simptomi se lahko pojavijo v različnih oblikah in se razlikujejo od človeka do človeka. Najbolj pogosti so suha koža po vsem telesu, močno in več ali manj stalno srbenje, pordela koža, ki včasih rosi, mehurji in bunčice. Bolniki ne trpijo le fizičnih bolečin, temveč tudi duševne, saj se srečujejo še z zavračanjem okolice. Mnogi še vedno mislijo, da je ta bolezen kužna, se pravi nalezljiva, in se bolnikov izogibajo ter jih gledajo postrani. Kakovost življenja bolnikov z atopijskim dermatitisom je zato slaba in po raziskavah primerljiva celo s kakovostjo življenja bolnikov z diabetesom tipa 1 in bolnikov z rakom.

V študiji, ki je vključevala skoraj 216.000 ljudi, so znanstveniki analizirali ravni natrija v urinu, da bi ocenili, koliko ga udeleženci vnesejo s hrano. Izkazalo se je, da večje, kot so bile količine natrija, bolj verjetno je bilo, da bodo imeli atopijski dermatitis. Višje ravni so bile povezane tudi s hujšimi simptomi.

Izogibajte se soli! Predvidevajo, da atopični dermatitis povzroča vnetje. Kljub temu, da je to razširjeno kožno obolenje – v razvitih državah prizadene približno 20 odstotkov otrok in deset odstotkov odraslih, pa medicina še vedno ugotavlja, kaj vpliva na tveganje za nastanek ekcema in kaj ga poslabšuje. Hrana ima pri tem pomembno vlogo, so si edini strokovnjaki. Natrij v njej pa še posebej.

Analiza je pokazala, da je en gram več natrija v dnevnem urinu povezan s kar 11-odstotnim povečanjem možnosti za atopijski dermatitis. Ob tem je pomenil tudi 16 odstotkov večjo možnost, da bo izbruh aktiven, in za desetino večjo možnost za hujše simptome. Ko so svoje izsledke primerjali s podatki udeležencev v ameriški nacionalni raziskavi o zdravju in prehrani, je bila številka še večja. Tu so podatki kazali, da en gram natrija več na dan pomeni 22 odstotkov večjo možnostjo atopičnega dermatitisa.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 25, 18. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!