Nasveti

Pozor, harakiri na vrtu!

Miša Pušenjak
17. 3. 2024, 06.00
Deli članek:

Kurenti so bili letos preveč pridni in so kar prezgodaj odgnali zimo. To za naravo ni najboljše, čeprav verjamem, da mnogim ustreza, da mraza ni več. Vsekakor pa je sveti Valentin odklenil korenine rastlin. V tem času obrezujemo sadno in okrasno grmičevje. To je za mnoge veliko vprašanje, uganka, mnogi pri tem tudi delate napake.

Shutterstock
Preden s škarjami naredite harakiri na vrtu, se raje umirite, preglejte rastline in se potem odločite, kaj je nujno narediti.

Obrezovanje ni manjšanje, krajšanje grmičkov in dreves, ki ste jih posadili na napačno mesto. Naj ponovim nekaj osnovnih pravil rezi.

1. Razmišljajte vnaprej. Že pri sajenju izberite takšne vrste in sorte okrasnih grmovnic ter dreves, katerih oblika in končna velikost bosta ustrezali vašim željam. Tako odpade vsakoletno rezanje in krajšanje rastlin, ki tega ne želijo in to tudi slabo prenašajo.

Shutterstock
Obrezovanje okrasnega grmičevja

2. Pred rezjo skrbno izberemo orodje in predvsem nabrusimo škarje. Rez naj bo kar se da gladka, tako zmanjšamo nevarnost okužbe z glivicami.

3. Pripravite cepilno smolo. Vse rane, kjer je premer rezi večji od 5 cm, obvezno premažemo s cepilno smolo. Tako preprečimo okužbe z glivicami, ki so vedno najuspešnejše preko ran. Zdaj je ponoči veliko vlage, za celjenje ran pa še vedno dokaj hladno.

4. Vsaka rastlina ima svoj čas, ko je zanjo obrezovanje najprimernejše. Večino trajnic režemo v času zimskega počitka, najbolje zgodaj spomladi. Nikoli ne režemo po prvem septembru, začnemo lahko spet, ko rastlinam odpade vse listje, še bolje pa je počakati na začetek pomladi. Ta čas pa je zagotovo zdaj. A vendarle pozor, zdaj ne režemo vseh grmovnic. Spomladi cvetoče grmovnice – najbolj poznamo forzicije, japonsko kutino, španski bezeg – režemo po cvetenju, saj s spomladansko rezjo porežemo cvetove.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11., 12. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!