Nasveti

Zakaj imate hladne roke in stopala?

jk
17. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

Ženske precej hitreje zebe kot moške in včasih nas mraz trese celo kljub spomladanskim temperaturam. Za to so čisto konkretni razlogi – pa tudi rešitve.

Pixabay
Mrzle roke

Pomanjkanje hranil

Pomanjkanje določenih hranil se odraža na telesni temperaturi. Nenehno drgetanje zaradi mraza lahko kaže na pomanjkanje železa in vitamina B12. Oboje je pomembno za dobro prekrvitev telesa in s tem oskrbo celic s kisikom. Če v jetrih, vranici in kostnem mozgu ni dovolj zalog železa in vitamina B12, smo utrujeni, pojavi se bledica in začne nas zebsti. Pomaga, če si privoščimo primeren obrok, bogat z železom in vitaminom B12: telečja in svinjska jetra, jajca ali školjke. Odličen vir vitamina B12 so tudi sir in skuta, medtem ko železo najdete še v soji, leči, suhih marelicah, čičeriki, ovsu, grahu in špinači.

Znižana raven hormonov

Če se nam dogaja, da hočemo okrepiti gretje prostorov, medtem ko je drugim v sobi že prevroče, lahko to kaže na motnje v delovanju ščitnice. V tem primeru ščitnica izloča premalo hormonov, kar upočasni presnovo, to pa pomeni nižjo raven energije in znižanje telesne temperature. Dodatna znaka sta lahko trajna utrujenost in izpadanje las – za natančno diagnozo je seveda potreben strokoven pregled zdravnika.

Ženske smo občutljivejše za mraz

Za to so čisto konkretni anatomski razlogi. Predvsem imamo ženske tanjšo kožo, zato naši receptorji za mraz prej reagirajo. Medtem ko se pri moških prekrvitev okončin zaradi skrčenja žil upočasni pri 10 stopinja Celzija, se pri ženskah to zgodi že pri 15 stopinjah. Zaradi tega so ženske dlani v povprečju za 2,8 stopinje hladnejše kot moške. Za povrh imamo ženske manj mišične mase, ki je pomemben telesni vir toplote.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11., 12. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!