Nasveti

Kako pomagamo zapuščenim živalim?

Urška Petek
4. 2. 2024, 06.00
Deli članek:

Ali veste, kaj morate storiti, če opazite psa, ki je videti zbegan oziroma prestrašen ali je preprosto brez skrbnika? Ali pa, kar je v Sloveniji še pogosteje, je v bližini vašega doma nov maček, pa niste prepričani, čigav je? Občasno celo opazimo poškodovanega psa ali mačko ob cestišču. Večina ljudi se, žal, obrne stran – prepogosto zato, ker ne vedo, na koga naj se obrnejo, ali pa si mislijo, da ne bo nihče pomagal, če bodo poskušali poiskati pomoč. Tekst: URŠKA PETEK, veterinarka

Shutterstock
Prostoživečih psov v Sloveniji ni

Zakon o zaščiti živali skrbnikom hišnih živali nalaga, da jih morajo imeti vedno pod nadzorom. Če vidimo samega psa ali mačko, se moramo najprej seveda prepričati, da je žival res zapuščena, in preveriti, da skrbnika ni v bližini. Če je res zapuščena oziroma izgubljena, je idealno, če jo uspemo zadržati. Pri tem seveda najprej poskrbimo za svojo varnost, saj se prestrašene živali lahko odzovejo agresivno. Najbolje je, če psa pripnemo na vrvico ali ga zapremo nekam, od koder ne more pobegniti. Če ima ovratnico ali oprsnico, preverimo, ali je na njej telefonska številka skrbnika. Če je, je najlažje, da skrbnika pokličemo in ga obvestimo, kje smo našli psa.

Pri mačkah zna biti malce težje in še bolj pestro

Idealno bi bilo, da uspemo dati mačko v transportni boks oziroma jo zapremo v prostor, iz katerega ne more uiti. Če nam to uspe, takoj obvestimo lokalno zavetišče. Če ne vemo, katero zavetišče je pristojno za območje, kjer smo našli žival, pokličemo 112, kjer nam bodo to povedali. Včasih je treba biti malce vztrajnejši.

Shutterstock
Če je res zapuščena oziroma izgubljena, je idealno, če jo uspemo zadržati.

Nato obvestimo zavetišče, kje smo našli žival, v kakšnem stanju je, in se dogovorimo o prevzemu. Po zakonu morajo iz zavetišča priti po nepoškodovano žival v 24 urah od prijave. Zelo zaželeno je, da jim priskočimo na pomoč tako, da žival sami pripeljemo v zavetišče, če je to seveda mogoče. Tudi če živali niste uspeli zadržati, je treba zavetišče o tem obvestiti. Povedati je treba čim natančnejšo lokacijo, kje ste žival opazili in v katero smer je zbežala.

Prostoživečih psov v Sloveniji ni

No, mogoče se tega ne držijo povsod, vsi psi pa morajo biti po zakonu že od leta 2003 označeni z mikročipom, tako da z ugotavljanjem lastništva pri njih ne bi smel biti velik problem. V praksi se seveda izkaže, da še vedno kar lep delež psov v Sloveniji ni označen z mikročipom oziroma so v Centralnem registru hišnih živali napačni ali pomanjkljivi podatki in skrbnika psa ne moremo priklicati. V tem primeru bo pes v zavetišču počakal, da se najde njegov skrbnik (po zakonu ima osem dni časa od sprejema v zavetišče, da zahteva vrnitev živali, po tem času ji lahko najdejo novega skrbnika) oziroma da dobi nov dom.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!