Nasveti

Iz babičine shrambe: Korenčkova torta

Metka McCully Žigon
28. 4. 2024, 03.00
Deli članek:

Je izvrstnega okusa, naredimo jo pa hitro in brez kompliciranja. Korenje je rahlo sladko ter se kar stopi in poveže z drugimi sestavinami, zato ga v tej sladici skoraj ni čutiti niti opaziti. Zaradi njega je sladica nekoliko bolj sočna.

Shutterstock
Korenčkova torta

Sestavine

·         250 g naribanega korenja

·         4 jajca

·         250 g sladkorja

·         125 g moke

·         1 zavitek pecilnega praška

·         1 vaniljin sladkor

·         250 g sesekljanih (ne mletih) orehov

·         lupinica 1 bio pomaranče in sok ene pomaranče

Za po vrhu:

·         250 g kremnega sirčka   

·         1–2 žlici sladkorja v prahu

·         1 žlička nastrgane lupinice bio pomaranče   

·         3 žlice sesekljanih orehov

Priprava

1. Rumenjake ločimo od beljakov in slednje stepemo v sneg. Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem v gladko zmes. Ko narase, dodamo pomarančni sok, pomarančno lupinico in moko s pecilnim praškom. Nazadnje vmešamo še naribano korenje in na grobo sesekljane orehe. Narahlo vmešamo še beljake.

2. Testo damo v pomaščen in pomokan model za torte. Pečemo v ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija od 40 do 50 minut. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi.

3. Ohlajen biskvit po vrhu namažemo s kremo. To pripravimo tako, da kremni sirček stepemo s sladkorjem v prahu v gladko zmes. Okrasimo z nastrgano pomarančno lupinico in sesekljanimi orehi.

NAMIG

Korenje sesekljajte kar v posodi paličnega mešalnika ali v multipraktiku.
NASVET

Orehe na grobo sesekljajte in na hitro prepražite. Tako bodo okusnejši in ne bodo grenili.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 17, 23. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!