Nasveti

Astronavtski zajtrk iz ješprenja, dimljenega tofuja, orehov in suhih hrušk

Lara Jelen
9. 5. 2024, 05.00
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 08.30
Deli članek:

Študenti BIC Ljubljana, Višje strokovne šole, so se kot edina evropska šola uvrstili med deseterico v finalu mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge, ki se je 17. aprila odvijalo v Johnson Space Centru v Houstonu v Teksasu. Tekmovanje razpisuje ameriška vesoljska agencija NASA, tokrat pa so morali tekmovalci na njem pripraviti zajtrk slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave. Naši so stavili na ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem ter poželi veliko navdušenje. Jed zmagovalne ekipe bodo vključili v prehrano astronavtov.

BIC Ljubljana
Študenti BIC Ljubljana, Višje strokovne šole

NASA bo ravno v teh dneh razglasila zmagovalca tekmovanja, a mi svoje zmagovalce že imamo. Slovensko ekipo, ki se je udeležila tekmovanja, so sestavljali predavateljica Katarina Smole, študenta živilstva in prehrane na BIC Ljubljana Anže Jarc in Mark Jeraj, študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič ter inštruktor Andrej Molk. V Houstonu so jih izjemno lepo sprejeli. »Vsi so bili zelo navdušeni nad tem, da prihajamo iz tujine, da smo Slovenci. Bili smo prava eksotika in prvi Neameričani v vseh tekmovanjih Nasa Hunch na splošno.«

Houston, imamo rešitev!

Kljub dobri volji in navdušenju, da so del Nasinega tekmovanja, so pri nabavi sestavin v Houstonu naleteli na kar nekaj težav. »Pred tekmovanjem smo se odpravili v trgovine in iskali sestavine, čim bolj podobne tistim, s katerimi smo astronavtski zajtrk pripravili doma. Naš recept vsebuje 19 sestavin, med njimi ječmen, dimljeni tofu, čebulo, krompir, korenček, peteršiljevo korenino, pastinak, fižol, čičeriko, suhe hruške, paradižnikovo mezgo, orehe, olivno olje, česen, sol in nekatere začimbe. Največji izziv je bil, ker dimljenega tofuja v Houstonu ne poznajo, nikjer ga ni bilo mogoče kupiti. Neuspešno smo preiskali deset trgovin in restavracij. Ni nam preostalo drugega, kot da kupimo navaden čvrst tofu. Odšli smo na kosilo v žar restavracijo, tam pa smo jih prosili, ali nam ga lahko predimijo. In so nam ga z veseljem! Kar nekaj težav smo imeli tudi z nabavo peteršiljeve korenine – tukaj smo še posebej veseli, da nas je na tekmovanju spremljala slovenska častna konzulka Sandra Wilkens, s katero nas je povezalo slovensko veleposlaništvo v Washingtonu, saj nas je hitro usmerila v primeren centralni market, nekakšno trgovino s svežim sadjem in zelenjavo, tam smo potem peteršiljevo korenino tudi našli. Izziv so bile tudi suhe hruške, ki smo jih nazadnje odbrali iz vrečke z mešanim suhim sadjem,« se nasmihajo. Nekatera živila so za finale kupili v dveh inačicah – denimo ješprenj, potem pa so ga v hotelu skuhali, da so videli, kakšna je razlika med njima. Uspelo jim je ohraniti okus, ki so ga pred tem predstavili v polfinalu.

Izhajali so iz tradicije

V finalu jih je med kuhanjem spremljala  in ocenjevala 23-članska komisija, sestavljena iz različnih profilov, od ameriških kuharskih mojstrov do zaposlenih v Nasinih laboratorijih, kjer pripravljajo jedi za astronavte, med sodniki je bila tudi astronavtka. Na zagovoru so odgovarjali na vprašanja sodnikov. Eno izmed vprašanj se je nanašalo na to, kako so zagotovili vsa potrebna živila, saj so se tudi sodniki kar hitro zavedeli, da vseh živil ne bo lahko dobiti. »Ko smo jim povedali zgodbo z dimljenim tofujem, smo v dvorani poželi velik aplavz! Med vprašanji, ki jih nismo pričakovali, pa je bilo tudi, ali smo namerno izbrali sestavine, ki rastejo iz tal. Pojasnili smo jim, da smo pri receptu za astronavtski zajtrk izhajali iz tradicionalne jedi v Sloveniji, ričeta, kjer so seveda vse sestavine iz zelenjave, ki so jo ljudje gojili na domačih njivah in vrtovih. Zelo jim je bilo všeč, da smo vključili tradicijo. Sodniki so jedi ocenjevali po posebnih kriterijih, ki jih nismo vajeni na klasičnih kuharskih tekmovanjih, ne ocenjujejo se, denimo, videz jedi in mehanski postopki, zelo pomembna pa je na drugi strani ustrezna sestava živil. V tem smislu smo imeli prednost, saj so našo ekipo sestavljali študenti gostinstva in turizma ter živilstva in prehrane,« pripovedujejo.

BIC Ljubljana
Astronavtski zajtrk

Jabolko se sveti, a je brez okusa

Življenjski in prehranski slog domačinov v Houstonu se močno razlikuje od našega v Sloveniji, še omenijo. »Kljub temu da imajo v Teksasu vse naravne sestavine zelo natančno zapisane na embalaži (še podrobneje kot pri nas v Sloveniji), hkrati jedo veliko umetnih sladil, pijejo dietne napitke … V restavracijah smo jedli s plastičnim priborom in embalažo iz stiropora. Tudi v trgovinah je vsa embalaža v plastiki – testenine, riž, zelenjava – kar pri nas najdemo v kartonski embalaži. Cene svežih živil so zelo visoke, za 1 kg narezanega ananasa smo odšteli 24 evrov. Sadje nima takšnega okusa kot pri nas – jabolko se, denimo, izjemno sveti, a je brez okusa. Narezano je v plastičnih posodah in ne porjavi na zraku. Vse naokoli je polno ledomatov – ljudje so navajeni ves čas piti pijače, dietne kole z ogromno količino ledu, medtem ko pipic za vodo ni. Ves čas smo se naokoli premikali z avtomobilom, saj tam ni razvite kolesarske in peš kulture, ni pločnikov in kolesarskih poti, smo pa imeli mogočen črn svetleč kombi, ki je verjetno kar potraten.«

Udeležba na Nasinem tekmovanju jim bo za vedno ostala v lepem spominu. Gotovo tudi tisti del, ko so jim organizatorji po tekmovanju  prinesli vrata omaric za vesoljsko ladjo – nanje so se s ponosom podpisali z imeni in kot ekipa BIC Ljubljana. »Te omarice gredo skupaj z vesoljsko ladjo dejansko v vesolje! BIC Ljubljana gre v vesolje v vsakem primeru.« 

NAMIG

Zajtrk iz ješprenja, dimljenega tofuja, orehov in suhih hrušk je odlična ideja za obrok, ki nas bo nahranil in navdušil.

RECEPT

Sestavine

  • 1300 ml vode
  • 110 g ješprenja
  • 100 g čebule
  • 90 g dimljenega tofuja
  • 60 g krompirja
  • 50 g korenja
  • 50 g peteršiljeve korenine
  • 50 g pastinaka
  • 50 g fižola
  • 50 g čičerike
  • 15 g sušene hruške
  • 15 g paradižnikove paste
  • 15 g orehov
  • 10 ml oljčnega olja
  • 6 g česna
  • sol
  • peteršilj
  • timijan
  • majaron
  • lovorjev list

Priprava

1. Sesekljamo čebulo, česen in peteršilj. Na kocke narežemo pastinak, korenje, krompir in tofu. Na grobo nasekljamo hruške in orehe.

2. V loncu segrejemo olivno olje. Na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo korenje in pastinak. Pražimo nekaj minut in dodamo tofu ter paradižnikovo mezgo.

3. Zalijemo z vodo, dodamo fižol, čičeriko in ješprenj. Solimo in dodamo suhe začimbe. Kuhamo na nizkem ognju uro in pol, vmes večkrat premešamo, na koncu dodamo še hruške, orehe in peteršilj ter kuhamo še nekaj minut.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!