Nasveti

Kjer zaživijo pravljice

Biba Jamnik Vidic
4. 2. 2024, 05.00
Deli članek:

Začelo se je večeriti, ko sva se s fotografinjo pripeljali v Mojstrano, natančneje v sotesko Mlačca. Sprejel naju je Pavel Skumavc, alpinist in ledni plezalec, ki je zaslužen, da se soteska v zimskem času, ko temperature padejo pod ledišče, spremeni v pravljično deželo.

Mateja J. Potočnik
Jaslice v naravni velikosti so postavljene pod 25 metrov visokim slapom.

Do leta 1993, pove Skumavc, so v soteski domovali smeti in večji gospodinjski odpadki. Ker se mu je, ljubitelju narave, ob pogledu na onesnaženo naravo trgalo srce, je zbral nekaj prijateljev in začeli so s čiščenjem. »Potem smo preusmerili nekaj vode, ki je tekla s planin na vrh soteske, in jo po ceveh speljali nad strme skale v soteski. Ko so se temperature spustile dovolj nizko, je voda zaledenela in nastali so ledeni slapovi, visoki od 25 do 40 metrov.« Ti so hitro postali priljubljena plezalna stena lednih plezalcev. Pavel se pohvali, da so na njej plezala svetovno znana imena, organizirali so tudi tekme državnega in svetovnega formata. Prav posebna tekma je posvečena našemu alpinistu Tomažu Humarju.

Mateja J. Potočnik
Pavel Skumavc, alpinist in ledni plezalec, je pred 32 leti začel spreminjati videz soteske Mlačca.

Edinstven lednoplezalni vrtec

Steno zdaj imenujejo plezalni vrtec, saj je primerna tudi za otroke in popolne začetnike, razloži Pavel. »Plezanje po tej zaledeneli steni je zelo varno, saj poskrbim za varovališča. Varovanje izvajamo s t. i. top rope varovanjem, kar zagotavlja stoodstotno varnost tudi ob morebitnem zlomu ledu. Konkretno to pomeni, da plezalci najprej po stopnicah pridejo nad vrh stene, vpnejo varovalno vrv v sidrišče na vrhu in jo spustijo navzdol, šele potem začnejo s plezanjem po zaledeneli steni.« Tisti, ki so plezanja že vešči, razloži Pavel, se lahko na steno podajo sami, začetniki brez izkušenega plezalnega inštruktorja nanjo ne smejo. »Naši inštruktorji tečajniku razložijo tehniko in ga varujejo, ko pleza. Poskrbimo tudi za opremo, če je plezalec nima.« Koliko morajo biti stari otroci, da se lahko podajo v plezalno dogodivščino? »Priporočljivo je, da so starejši od deset let.« Ker so zadnja leta zime čedalje bolj mile in naravnih slapov za plezanje skorajda ni več, postaja plezališče v Mlačci čedalje bolj priljubljeno. Ker imajo omejeno število navez, Pavel svetuje, da si termin rezervirate vnaprej. »Plezanje poteka v dveh terminih, dnevni od 10. do 16. ure, nočni, ki je še posebej čaroben, saj plezalci plezajo v steni, obsijani z lučjo, pa od 16. do 22. ure. Dnevna karta je 15 evrov, nočna 20, posebej se plača še najem opreme in inštruktorja.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 5., 30. januar, 2024.

Mateja J. Potočnik
V ledenem kraljestvu je tudi alpska vasica, narejena iz lesa.

Mateja J. Potočnik
Srce ledenega kraljestva je mistični gozd.

Mateja J. Potočnik
Namig za obisk ledenega kraljestva

Mateja J. Potočnik
Sprehod pod ledenimi oboki z zaveso iz ledenih sveč je posebno doživetje.

Mateja J. Potočnik
Namig za obisk ledenega kraljestva

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!