Nasveti

Ampula, ovratnica ali alternativa?

Urška Petek
28. 4. 2024, 05.00
Deli članek:

Ko sem se letos 1. januarja odpravila na Sv. Ano nad Barjem, sem po prihodu domov s psa pobrala … klopa. Zaradi toplih in milih zim zunanji zajedavci, med katere spadajo klopi, bolhe, garje in uši, ostanejo aktivni skoraj vse leto. Medtem ko smo nekoč dajali antiparazitike samo v toplejših mesecih, sedaj očitno ne sme biti več tako. Tekst: URŠKA PETEK, veterinarka

revija Jana
Zaščitimo živali pred klopi!

Zajedavci so nevarni, saj lahko prenašajo bolezni. Pasje in mačje prijatelje moramo pred tem primerno zaščititi. Vendar je na tržišču veliko preparatov in skrbnik hitro postane zmeden, kaj je najboljše in najvarnejše.

Cel spisek prenosljivih bolezni

V Sloveniji so med najpogostejšimi zunanjimi zajedavci zagotovo klopi in bolhe. Klopi lahko prenašajo precej bolezni, v Sloveniji so najpogostejše anaplazmoza, borelioza in babezioza, v tujini pa so še druge, med njimi zelo nevarna erlihioza. Bolhe lahko prenašajo trakuljo, pogosteje pa povzročajo zelo nadležne kožne težave, alergijsko vnetje kože. Garje povzročajo zelo srbeče spremembe po koži, uši pa lahko prenašajo pasjo trakuljo. Komarji so lahko okuženi s smrtno nevarno srčno glisto, ki lahko povzroči nenadno smrt. Peščene muhe pa so prenašalke nevarnega zajedavca lišmanije.

Po vsem naštetem verjetno razumete skrb veterinarjev in zakaj vedno vprašamo, ali je vaš pes ali mačka zaščiten/a proti zunanjim in notranjim zajedavcem. Preventiva je namreč preprosta in varna, če pa zbolijo, je zdravljenje dolgotrajno, drago, včasih pa lahko kljub terapiji umrejo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 23. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!