Nasveti

Recept na preizkušnj: Praznični rezanci s kakavom in orehi

S.M.
25. 12. 2023, 06.30
Deli članek:

Čudovita barva, zanimiv okus in hrustljavi orehi za dodatek – vse to naredi rezance s kakavom praznične in nevsakdanje. Recept je kot nalašč za katerega od decembrskih dni, ko želimo svoje bližnje presenetiti z dobro jedjo, o kateri se bo še nekaj časa govorilo.

S.M.
Praznični rezanci

»Nikoli ne reci, da ti je vseeno!« je bil kratek, a skoraj oster pouk gospe Mare, izvrstne kuharice in modre osebe, ki ni izgubljala besed v prazno. Tudi to, katero skodelico izbereš, kadar piješ kavo, ni vseeno. »Vsak trenutek dneva se počutiš drugače, torej je treba izbrati primerno.«

Nekaj posebnega je bilo v vsem, kar je postregla. Otrokom je večkrat mleko ponudila v kozarcih na peclju. Tako se počutijo pomembnejši, je ob tem rekla kateremu od odraslih. Tudi njene jedi so se delile na vsakdanje in praznične. Če bi vsak dan jedli praznične jedi ali če bi za praznik jedli tako kot vsak dan – kako bi potem sploh vedeli, kdaj je praznik, je večkrat rekla bolj sama zase. A to je bilo dovolj, da so si vsi okoli nje to preprosto misel za vedno zapomnili. »In porcije morajo biti manjše,« je bil prav tako eden od nasvetov gospe Mare, »saj nismo drvarji,« je hudomušno pripomnila. »Ob vsakem zalogaju na vilicah je treba uživati.«

Rezanci s kakavom so bili ena od njenih prazničnih jedi. Z barvo in okusom nas popeljejo v prijeten svet, ki nas vabi, da si za privoščimo nekaj dobrega in ob tem še zanimivega.

Sestavine (za 4 osebe)

Testo:

180 g moke

20 g kakava v prahu

2 jajci

4 g soli

ščepec muškatnega oreščka

žlica oljčnega olja

Omaka:

150 ml sladke smetane

50 g masla

50 g ribanega trdega sira

50 g nasekljanih orehov

nekaj listov svežega žajblja

sol, poper

Priprava

1. Naredimo testo za rezance: v skledo presejemo moko in kakav, dodamo jajca in preostale sestavine ter zgnetemo gladko testo. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati pol ure.

2. Testo razvaljamo na približno 1 mm in ga razdelimo na dele, široke kakih 10 cm, te pa prečno razrežemo v rezance. Polagamo jih na krpo, potresemo z moko, da se ne sprimejo, in jih nekoliko osušimo. Nato jih 3 ali 4 minute kuhamo v slanem kropu, poberemo iz kropa v skledo s penovko in pokapljamo z maslom, da se ne sprimejo.

3. Med sušenjem rezancev naredimo omako: v ponvi nekoliko popražimo orehe, da zadišijo in postanejo hrustljavi. Preložimo jih na krožnik. V isti ponvi raztopimo maslo in v njem na hitro popražimo še žajbljeve liste, da maslo zadiši, nato jih odstranimo. Maslu prilijemo smetano, dodamo nariban sir, sol in poper. Premešamo in počakamo, da omaka zavre, nato jo umaknemo s štedilnika.

4. Krožnik sestavimo tako, da rezance oblikujemo v manjše zvitke in jih prelijemo z omako, nato pa potresemo še z praženimi orehi. Krožnik okrasimo z žajbljevimi listi in rezinami limonine ali pomarančne lupinice.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  51, 18. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!