Nasveti

Skrivnosti lepih las

jk
9. 6. 2023, 08.00
Deli članek:

Če so vaši lasje v slabem stanju, je dobro razmisliti o zamenjavi šampona. Sploh poleti jim poleg balzama občasno privoščimo tudi masko. A to je šele osnova. Kaj pa vse drugo?

Shutterstock
Najprej prava nega, nato pa še vse drugo.

Nega ni vse. 

Kakšne lase imamo, še malo ni odvisno samo od genov in šampona. Nanje vpliva cela vrsta dejavnikov, ki na videz sploh niso povezani z lasmi: stres, prehrana, hormoni in celo težave s ščitnico. Hormonska slika vpliva na debelino las – to dobro vedo ženske s težavami s ščitnico, tiste, ki so nedavno rodile ali so v meni. Optimalna raven estrogena je pogoj za rast gostih, krepkih las, medtem ko znižana raven, značilna, npr., za meno, povzroči izpadanje las in njihovo tanjšanje. Izločanje estrogena uravnavajo nadledvična žleza in jajčniki, vendar je lahko delovanje nadledvične žleze moteno zaradi stresa, nosečnosti, poroda ali mene. Na vse to težko vplivamo, lahko pa ublažimo posledice. Tudi s tem si bomo zagotovili bujnejše, bolj sijoče in goste lase. V meni je dobro uporabljati šampon z aminokislinami, saj krepijo izločanje keratina, ki učvrsti lase.

Shutterstock
Poleg avokada so zdrave maščobe v lososu in jajcih.

Odgovor je avokado. 

Prehrana je neposredno povezana z našim počutjem, videzom in tudi dogajanjem v možganih. Eno najkoristnejših živil, ki ima pozitivne učinke, je avokado. Vsebuje vlaknine, kalij, magnezij, vitamine A, C in E, folate ter vitamin B6. Za lepe lase je najkoristnejša lastnost avokada ta, da vsebuje obilo maščobnih kislin, ki krepijo rast las in preprečujejo vnetja lasišča. Poleg avokada so zdrave maščobe v lososu in jajcih.

Mokrih las se ne krtači! 

Nekoč je veljalo, da je treba zvečer lase skrtačiti s sto potegi. Danes vemo, da ni tako zelo pomembno število potegov s krtačo, temveč način, kako lase krtačimo. Če jih ne krtačimo pravilno, jim lahko celo škodujemo. Mokre lase zmeraj češemo z redkim glavnikom, krtačimo pa le suhe. Krtačimo jih s tilnika proti konicam, tako da se v pasu priklonimo naprej in lasje prosto padajo proti tlom. Drža z glavo navzdol pomeni, da se več krvi steka v glavo, s krtačenjem pa okrepimo prekrvljenost lasišča. Krtačenje naj bo nežno in nikakor naj ne puli las!

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 23, 6. junij, 2023.