Nasveti

Iz babičine shrambe: Pecivo s pehtranom in skuto

Metka McCully Žigon
9. 6. 2023, 09.00
Deli članek:

Pehtran je zdrava in res aromatična dišavnica. Najbolj znana pehtranova jed je potica. Vendar sama nimam ne časa ne potrpljenja za komplicirane recepture. Tukaj je res preprost in hiter recept za pecivo s pehtranom in skuto, ki je skoraj tako dobro kot pehtranova potička.

Shutterstock
Pecivo s pehtranom in skuto

Sestavine

Za testo

·         2 jajci  

·         1 skodelica (250 ml) sladkorja

·         1 skodelica mleka

·         ½ skodelice olja (jaz dam olivno)

·         2 in 1/2 skodelice moke

·         1 pecilni prašek

Za nadev

·         velik šopek svežega pehtrana   

·         ½ kg skute

·         3 jušne žlice pšeničnega zdroba

·         3 jušne žlice sladkorja

·         1 vaniljev sladkor

·         2 celi jajci

Priprava
1. Jajci stepemo skupaj s sladkorjem, počasi dodajamo mleko in olje. Nazadnje vmešamo še moko s pecilnim praškom. Zmes mora biti gladka in rahlo tekoča, ne prav gosta.

2. Jaz pečem v pekaču z visokim robom, ki meri 35 x 25 cm. Uporabite pekač podobnih dimenzij, kakšen centimeter več ali manj ne igra vloge. Pekač obložite s peki papirjem in vanj vlijte polovico testa. Pecite 10 minut na 180 stopinjah Celzija.

3. Medtem pripravite nadev: skuto, sladkor in jajca stepite v gladko maso, dodajte pšenični zdrob in na drobno sesekljane lističe pehtrana. Dobro premešajte.

4. Vzemite pekač iz pečice in razporedite skutno-pehtranov nadev po testu ter čez vlijte še preostalo polovico testa. Pecite še od 30 do 40 minut na 180 stopinjah Celzija.

5. Ko se pecivo malce ohladi, ga razrežite na kocke in potresite s sladkorjem v prahu.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, št. 23, 6. junij, 2023.