Nasveti

Zelena lekarna: Manj znana uporaba pečk in pecljev

Sonja Grizila
9. 6. 2023, 07.00
Posodobljeno: 10. 6. 2023, 01.40
Deli članek:

Proti koncu pomladi zori sadje, ki ga lahko (seveda v omejenih količinah) jedo tudi diabetiki in ljudje, ki imajo težave s težo. Tisti, ki omejitev nimajo, se lahko s češnjami in jagodičevjem tudi uspešno zdravijo.

Profimedia
Češnje

Pozor – čeprav večinoma svetujemo sadje pred obroki, za diabetike in hujšajoče to ne velja – jesti ga je treba po obroku, ker se v tem primeru glikemična obremenitev zmanjša. Lahko pa pričakujemo nekaj več turbulenc v prebavilih.

Češnje in višnje bodo pregnale umsko in telesno izčrpanost, jesti jih je treba trikrat na dan po 30 dag pred obroki. Pri tem pa nikar ne zavrzimo pešk in pecljev.

Pest pecljev prelijemo z litrom kropa in kuhamo 2 minuti, počakamo 20 minut, nato precedimo in pijemo po požirkih ves dan. Koristilo bo ledvicam in mehurju, uredilo odvajanje vode, če pa v čaj namočimo gazo in obložimo otekline pod očmi ter podočnjake, bodo čez noč izginili. V možnarju zdrobimo 3 žlice češnjevih koščic, prelijemo z decilitrom 70-odstotnega alkohola, pustimo stati 10 dni, nato vzamemo na dan po 10 kapljic, ki jih naštejemo v kozarček vode.

Pripravek spravlja iz mehurja kamenčke in pesek. Češnje pa bodo pomagale tudi do baržunaste kože; razkoščičimo jih, olupimo in zmečkamo  v kašo. Na očiščen obraz in dekolte si jih nanesemo kar precejšnjo plast in pustimo  pol ure, nato se umijemo z mlačno vodo ter namažemo z običajno kremo. V sezoni češenj si lahko privoščimo masko dvakrat tedensko.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 23, 6. junij, 2023.

Profimedia
Kar privoščite si jih ...